Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ , Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΗΓΕΤΗ ΚΑΙ Ο ΜΠΥΘΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΝΑΝΛΙΣΤΑΝ

  ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ ΥΨΙΣΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ  ΝΑ ΚΑΘΑΘΡΙΣΕΙ "Ο ΚΟΠΡΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ", ΝΑ ΞΗΛΩΘΕΙ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ

 

Στόχοι ….και επιθυμίες” αναφέρει για το Δήμο Σερρών με άρθρο του ο Σερραίος οικονομολόγος Κώστας Σαραφίδης

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, έθεσε τις βάσεις για την αλλαγή πορείας του Δήμου.Ένας Δήμος που εδώ και δεκαετίες κινούνταν στις ράγες της συντήρησης, με βέβαιο προορισμό το μαρασμό και την άνευ προη­γου­μένου συρρίκνωση του κοινωνικού του ιστού. Προφανώς το αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών.

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο, όταν μάλιστα οι παθογένειες είναι διαχρονικές, και επιβάλλεται η αναζήτηση των αιτιών και όχι των συμπτωμάτων, για την ίαση τους.

Βασική αρχή για την ορθή διοίκηση ενός Οργανισμού είναι, ότι καλύτερος «πελάτης» θα πρέπει να είναι ο εσωτερικός «πελάτης».Υπό αυτή την έννοια το προσωπικό του Δήμου θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο με την μεταχείρισή του από τη Διοίκηση, ώστε και αυτό να είναι σε θέση να αποδώσει τα μέγιστα για την ομαλή πορεία του.

Επιβάλλεται ο Ηγέτης να μη συνάψει συμμαχίες με «φτωχοδιαβόλους» όσο αφορά την κατανομή των θέσεων ευθύνης, και να έχει κατά νου ότι θα πρέπει να καθοδηγεί και όχι να κατευθύνεται.

Ο καθείς έχει το μπόι του, αρκεί να έχει το θάρρος να το μετρήσει.

Οφείλει να ακούσει γνώμες, αλλά θα πρέπει οι τελικές αποφάσεις να παρθούν κατά τη διάρκεια της μοναχικής του πάλης με το μαξιλάρι του, αφού τελικά η ευθύνη των αποφά­σεων του θα βαρύνει αποκλει­στικά τον ίδιο.Όσο αφορά τον προγραμματισμό των έργων που πρέπει να πραγματο­ποι­η­θούν, ο κανόνας επιτυχίας είναι ένας :

Εκτελούνται τα μικρά και προγραμ­­μα­τί­ζονται τα μεγάλα, ανεξαρτήτως του χρονικού ορίζοντα της ολοκλήρωσης τους.Κατ’ αυτό τον τρόπο οι τίτλοι ενός προγράμματος αποκτούν και περιεχό­μενο.

Για τον Δήμο Σερρών πέρα από ενέργειες που θα ανακουφίσουν την καθημερινότητα του δημότη, επιβάλλεται από την πρώτη ημέρα να προγραμ­ματισθούν τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του

  • (ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
  • – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ
  • – ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
  • – ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ).

Για την Πλατεία Εμπορίου ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα από το 2015, αφού υπάρχουν τα αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.

Ο Δημόσιος Χώρος θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ολιστικά, χωρίς προαπαι­τούμενα, αλλά με υπεύθυνες αποφάσεις που θα εφαρμοσθούν, δίχως τον συνυπολογισμό «μεταπρατικών» συμπεριφορών και συμφερόντων.

Το πρόβλημα για το θέμα των ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ είναι η πολιτική αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα οι εκάστοτε δημοτικές αρχές.

Η επίκληση του Νόμου 2745/1999 και ότι αυτός καθορίζει το πλαίσιο για την απόδοση των στρατοπέδων, είναι περισσότερο δικαιολο­γία για την συγκάλυψη της απροθυμίας τους να διεκδικήσουν τους χώρους αυτούς. Ο Νόμος συντάχ­θηκε από το Υ.ΕΘ.Α. για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα.

Οι δημοτικές αρχές εκλέγο­νται για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δημοτών και του Δήμου. Όσο αφορά το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, από τη στιγμή που έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όσο αφορά τις απαλλοτριώσεις, επιβάλλεται να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός, ο οποίος θα αγνοήσει φωνές εμποτισμένες με το δηλη­τήριο της υστεροβουλίας.

Εκτός όλων αυτών η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ανταπεξέλθει και στην εφαρμογή του Νόμου 5056/2023, με τον οποίο αναμορφώνεται το σύ­στη­μα διακυβέρνησης των ΟΤΑ. Η εφαρμογή του Νόμου σε συνδυασμό με την Εγκύκλιο 1172/12-10-2023 καθώς και την ΚΥΑ 63726/28-7-2023, αποτελεί μια άσκηση ετοιμότητας, που θα πρέπει να έχει ευτυχή κατάληξη, αν δεν θέλουμε να επανέλθουμε σε τραγικές καταστάσεις του παρελθόντος, που εξακο­λου­θούν χάσκουν χρεοκοπία, ακόμα και σήμερα.

Το κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης και της οικονομικής αποδο­τι­κό­τητας, σε συνδυασμό με τον στρατηγικό σχεδιασμό βάσει ανάλυσης Strengths Weaknesses Opportunities Threats (SWOT), αποτελούν θεμέλιο λίθο για την επίτευξη οποιοδήποτε αποτελέσματος.Προφανώς όμως δεν μπορούν να ανα­λυ­θούν επαρκώς στο πλαίσιο μιας συνοπτικής παρουσίασης.

Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα Δημοτική Αρχή, από τη στιγμή που θα επιλέξει να δώσει περιεχόμενο στην έννοια της ευθύνης και απαλλαγμένη από το μικρόβιο της αλαζονείας, που πάντα προηγείται της πτώσης, θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους στόχους και τις επιθυμίες.

Ο στόχος είναι κάτι που πραγματικά θέλεις να πετύχεις ... (*) 

Οι επιθυμίες είναι πράγματα που θέλεις και μπορούν να σε εμποδίσουν να πετύχεις τους στόχους.

Κώστας Σαραφίδης – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

                                                    

(*)  Δυστυχώς χρόνια τώρα με αποκορύφωμα την τετραετία της συνδιοίκησης Χρυσάφη-Φωτιάδη-Μητλιάγκα μόνο για Οράματα ακούγαμε, (όπως και στην προελογική περίοδο) που κατέληξαν σε ανεκπλήρωτα όνειρα και εισπράξαμε πρωτίστως κακοδιοίκηση με αδιαφάνεια, ρεμούλα και διαπλοκή. Στόχους θέτουν οι σοβαροί άνθρωποι και οχι οι πολιτικαντδες φαφλατάδες

                και όπως ελεγε η θεία μου η Ελπινίκη  ...



19 σχόλια:

  1. Φτάνει πια τόση παπαρολογια. Οι παπαρολογοι με την παπαρολογια τους θέλουν να κρύψουν την ανικανότητα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεταφορά και οργανωση λαϊκής αγοράς στο Παπαλουκά, δημόσια συγκοινωνία, μεταφορά όλων των δημοσίων υπηρεσιών στο Κολοκοτρώνη με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση της πόλης τον έλεγχο των υπαλλήλων και την καλύτερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση όλου του δήμου.Να πάρουν πίσω το στρατόπεδο που το παραχώρησαν με ελεεινή σύμβαση στο επιμελητήριο για να φτιάχνει το γυφτοπαναϊρι του ( κάτι αηδίες για εκθεσιακό κέντρο δεν τις πιστεύει κανείς ) και τον υπόλοιπο χρόνο το νοικιάζει για συναυλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορεί να γίνει λαϊκή στο Παπαλουκά. Υπάρχει ΦΕΚ για το τι μπορεί να γίνει, υπάρχει και εισαγγελέας

      Διαγραφή

  3. Να υποθέσουμε ότι ο Κώστας Σαραφίδης δεν κτυπάει την πόρτα του ειδικού συμβούλου της Βαρβάρας Μητλιάγκα, και όλα όσα γράφει τα γράφει για το καλό της πόλης, ως ιδέες και προτάσεις φυσικά.
    Οτι άλλο γίνει θα μας εκπλήξει αρνητικά.
    Μην ξεχνάμε την αποστροφή του κ. Σαραφίδη όταν στο προσκήνιο υπήρχε ο ανεκδιήγητος και ρίψασπις Τσιμερίκας,
    Είχε γράψει τότε "Ο κλούβιος και η Σουβλίτσα".
    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν είσαι συνεπής σε αυτά που λες, επώνυμα από το 2008, τότε για το μόνο που μπορείς να κατηγορηθείς, είναι η επιμονή σου, και όχι η υστεροβουλία σου. Το αυτό ισχύει και για την ενασχόληση μου, με την ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, την περίοδο 2000 - 2002, όταν βρίσκαμε "κλειδωμένα συρτάρια" και "ανοιχτές ορέξεις" .

      Διαγραφή
    2. Εσυ που γραφεις για την προσεγγιση της Βαρβαρας απο τον Σαραφιδη, προφανως αναγνωριζεις τον τροπο που εσυ προσεγγισες το Χρυσαφη για να γινεις συμβουλος του με μισθο φυσικα.

      Διαγραφή
    3. ..........και για όσους ανησυχούν για το μέλλον της κ. ΜΗΤΛΙΑΓΚΑ και το δικό μου, θα πρέπει να αναφέρω ότι στα τέλη ΙΟΥΛΙΟΥ πραγματοποιήθηκε προς τιμή της, με δική της πρωτοβουλία μια συνάντηση σε φιλικό κλίμα, στην οποία με ειλικρίνεια κατατέθηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών. Κατάληξη αυτής της συνάντησης ήταν η συμφωνία απόψεων και ηθικού κώδικα, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο. Ο βηματισμός του καθενός θα κριθεί στην πράξη. Οι προθέσεις απλά είναι δρόμος προς τον παράδεισο........

      Διαγραφή
    4. Της κ.ΜΗΤΛΙΑΓΚΑΣ ... Κώστα! Θα σε διαβάσει ο Γιαντσος και θα σε μαλώσει

      Διαγραφή
  4. Ο εθνικός μας ευεργέτης Βερρος και με αυτή την κυβέρνηση θα είναι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Βερρος στήριξε Βαρβάρα Δρίγκα και Παλάζη με τα μπούνια! Ο Βέρρος έριξε τον Χρυσαφη !

      Διαγραφή
    2. Προφανώς και θα είναι.
      Ο ευεργέτης προσβλέπει στο καλό του τόπου και όχι ποιος τον διοικεί.

      Διαγραφή
    3. Νομίζω ότι ο σωστός παίκτης ποντάρει πάντα και στις δύο πλευρές ώστε να είναι μέσα ότι και να προκύψει για να προσφέρει τα μέγιστα για το κοινό καλό. Περαστικά μας

      Διαγραφή
    4. Βερρος πηρε 3.000 ψήφους ως βουλευτής σε όλο τον νομό, κόντεψε να χάσει απο την λογίστρια την Δουμπλη και την Βαδικόλια τις δυο Νιργιτινές. Με ποια προσόντα να βοηθήσει την Δρίγκα , η οποια πηρε 2000 ψηφους μονη της εργαζομενη στο γρραφειο της. Οσο για την Παλάζη ολόκληρο πολιτικό γραφείο την στήριξε διαφορετικά δεν μπορούσε να εκλεγεί.

      Διαγραφή
    5. Για την ακρίβεια ο Βέρρος πηρε 3.428, με άδειασμα και ανελέητο κυνηγητό τον τελευταίο μήνα από το γραφείο του Πορφυρογέννητου, που έπαιξε δίδυμο με την Ξινή (φαινεται στο αποτέλεσμα) για να φάνε τον Τάσο … Επίσης από αυτούς οι 2.100 στον Δήμο Σερρών αποδείχθηκαν ...Ταλιμπάν και δεν μάσησαν... Πάντως μη μπερδευεις τις ουτσες με τις βούρτσες... Αλλο εθνικές, άλλο δημοτικές

      Διαγραφή
  5. Η " Συμμαχία Σερραίων " διελύθη εις εξ ων συνέτεθη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντε όλα θα σας τα λέω:
    Ταίρη και Ρίζο από την Συμμαχία…
    ΚΟΥΦΟΤΟΛΗ
    Παλάζη
    Πουλιάκα
    Κεσούλη
    Από εντός…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΣΥ ΡΕ ΕΞΥΠΝΕ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΕΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙΣ ΥΠΟΨΥΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΕΙΕΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΟΣ ΜΠΟΥΦΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΛΙΑ ΘΕΩΡΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΗΔΕΝ ΜΠΟΥΦΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΛΑ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΔΕΙΞΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΜΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΥΒΡΕΙΣ... !! ΚΑΝΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ! ΕΡΓΟ !! ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΧΑΡΟΥΛΕΣ, ΤΙΣ ΦΩΤΟ, ΤΑ ΓΕΛΑΚΙΑ, ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΚΔΡΟΜΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΑΧΤΙΡΝΤΙ. ΕΙΔΕΣ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΙ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥΣ. ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΒΕΖΥΡΗΔΕΣ, ΟΞΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ. ΕΠΙΣΗΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΤΑΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΑΝΑΜΟΝΗ.

      Διαγραφή
  8. Γιατί όχι; Κόβεις τη νέα δήμαρχο για κάτι το διαφορετικό; Δεν είδες το συνάφι της....κάπως πρέπει να ξεπληρωθούν όλοι αυτοί.... και την επόμενη 5 ετία κάποιος/α άλλος/η επειδή θα έχουμε σιχαθεί αυτούς που διοικούν ... έτσι πάει και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ