Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΙΔΗΣ : ''ΣΤΑ ΣΕΡΡΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΕΙΜΑ ΗΘΟΠΑΙΔΕΙΑΣ''

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΖΕΤΑΙ 


Με επιστολή του ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ τοποθετείται σε όσα έθιξε με το αρθρο του νο Δημητρης Νατσιος «Σε ελεύθερη πτώση η σερραϊκή κοινωνία» στο οποίο εκανε μια στοχευμένη προσέγγιση στην προβληματική και τελματωμένη κατάσταση που επικρατεί στην Σερραϊκη Κοινωνία και κυρίως τον καταστροφικό ρόλο που διαδραματίζουν τα αργυρώνητα ΜΜΕ στο Καραμανλιστάν. 

 Ακολουθεί η επιστολή του:

''Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το άρθρο του δημοσιογράφου Δημήτρη Νάτσιου στην έγκριτη εφημερίδας σας που φέρει τον τίτλο: «Σε ελεύθερη πτώση η σερραϊκή κοινωνία» κύριο θέμα του άρθρου τα ΜΜΕ και ειδικά τα επαρχιακά ΜΜΕ καθώς και η αντιμετώπιση τους από τις τοπικές κοινωνίες, απλούς πολίτες, θεσμούς, επιχειρηματικότητα. 

 Ας μου επιτραπούν λοιπόν κάποιες σκέψεις. 

 Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μία χώρα απολαμβάνοντας τα αγαθά μίας Φιλελεύθερης Συνταγματικής Δημοκρατίας με βασικό συστατικό την Λαϊκή κυριαρχία. Μία Δημοκρατία η οποία οφείλει να περιχαρακώνει και προστατεύει, μέσα από το Σύνταγμα, ένα σκληρό πυρήνα ατομικών δικαιωμάτων. Η ποιότητα συνεχώς της Δημοκρατίας μας εξαρτάται από μέγεθος αυτού του πυρήνα μέσα από την ορθή ποιότητα των θεσμών. 

Παράλληλα δε προς τους θεσμούς, προκειμένου να μην υπάρχουν θεσμικές παθογένειες, θα πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλείδες κάποια θεσμικά αντίβαρα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι το Δημοκρατικό πολίτευμα προκειμένου να λειτουργήσει σωστά απαιτεί κάθετους χειρισμούς. Η Δημοκρατία δεν φυτρώνει από μόνη της. Δεν υπάρχει παρθενογένεση!! Κατακτάται- κομμάτι, κομμάτι σαν διεργασία και σαν συνέχεια.

Ένα θεσμικό αντίβαρο θα μπορούσε να είναι και είναι πράγματι η λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης, εντύπων και ηλεκτρονικών. Με θεμελιώδη αποστολή τους να διαφωτίζουν και εμπλουτίζουν τον Δημοκρατικό διάλογο. Δεν εννοείται λοιπόν Δημοκρατία Δυτικού Τύπου χωρίς την ύπαρξη και την ομαλή λειτουργία των ΜΜΕ, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα στερηθεί ενός βασικού της στοιχείου. Το δικαίωμα των πολιτών στην πολύπλευρη αξιόπιστη και αντικειμενική πληροφόρηση. Μία πληροφόρηση απολύτως αναγκαία προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να βγάλουν κάποια συμπεράσματα και να πάρουν τις αποφάσεις τους.

 Προβληματισμός. 

 Στο πλαίσιο αυτό άραγε ο τύπος λειτουργεί και αναπτύσσεται σωστά αντέχοντας την πίεση των οικονομικών και πολιτιστικών παραγόντων; Η απάντηση θεωρώ ότι είναι γνωστή σε όλους μας. Σίγουρα υπάρχουν σκιές και προβλήματα όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και παγκόσμια!! Διαφορετικά δεν θα αναπτυσσόταν τόσο έντονοι προβληματισμοί, διεθνώς προβληματισμοί οι οποίοι εκφράζονται διαχρονικά είτε με άρθρα, είτε σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είτε με συζητήσεις σε Διεθνή Forum. 

 Πρόσφατα είναι το συνέδριο, υπό την αιγίδα της UNESCO, στο Παρίσι με θέμα: «Δημοσιογραφία, Ηθική και Αυτοέλεγχος στην Ευρώπη» Τα προβλήματα αυτά όμως δεν πρέπει να σκιάσουν ούτε να ακυρώσουν και δεν το κάνουν στην πραγματικότητα, τον ρόλο τους. Και αυτό, όπως προανέφερα, αποτελεί βασικό στοιχείο του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος ή άσκηση ελέγχου και κριτικής από τα ΜΜΕ προς τους θεσμούς, προκειμένου οι τελευταίοι να υποχρεωθούν σε μία περισσότερο διάφανη και Δημοκρατική λειτουργία. 

Τα επαρχιακά ΜΜΕ σε γενικές γραμμές αποτελούν μικρογραφία των μεγάλων έχουν τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά αλλά και τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Διατηρούν όπως και τα μεγάλα διπλή ιδιότητα που είναι μέσα μαζικής επικοινωνίας αλλά ταυτόχρονα και μέσα παραγωγής. Έχουν οικονομικό αντικείμενο και συνεπώς ανάγκη εσόδων. Εδώ εστιάζονται και τα μεγάλα προβλήματα για τα επαρχιακά μέσα. Η εξεύρεση οικονομικών πόρων!!! 

 Στο πλαίσιο αυτό το βασικό ερώτημα το οποίο θα πρέπει να τεθεί πλέον προς τους πολίτες είναι το εξής: Θέλουμε ΜΜΕ τα οποία να τιμούν τον ρόλο τους, αξιόπιστα, αντικειμενικά και διαφανή; Εάν ναι, τότε αποτελεί μονόδρομο η οικονομική στήριξη τους από όλους μας. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, τα ευάλωτα και αδύναμα οικονομικά μέσα, είναι και πιο εύκολα χειραγωγούμενα και χαμένος θα είναι τελικά ο πολίτης ο οποίος μέσα από την χειραγώγηση τους απλά ευνουχίζεται.

 Υπάρχει σήμερα αυτή η στήριξη; Ανατρέχοντας στο άρθρο, μάλλον όχι!! Με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα και το μέλλον των τοπικών μέσων, τις συνέπειες τους βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε όλοι!! Στη συνέχεια του άρθρου ο συντάκτης του αναφέρεται στην τοπική επιχειρηματικότητα, μέρος της οποίας εννοεί το επιχειρείν ως μία διαδικασία που τα κέρδη πάνε στην τσέπη των επιχειρηματιών και οι ζημιές στο κράτος. 

 Μία «κρατικοδίαιτη» επιχειρηματικότητα, υπό την αίρεση πάντα φωτεινών εξαιρέσεων. Και μόνοι ο χαρακτηρισμός αυτός δίνει το μέγεθος του προβλήματος. Άλλωστε μιλάμε για τον ίδιο εμπορικό κόσμο της πόλης μας ο οποίος στο παρελθόν αντιδρούσε στην υλοποίηση του έργου βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου Σερρών- Θεσσαλονίκης!!! Προφανώς το όραμα κάποιων περιοριζόταν στην προοπτική ενός περίκλειστου Νομού και μίας πόλης κάτι σαν το Γαλατικό χωριό του Αστερίξ!! Η νοοτροπία αυτή θα δημιουργούσε ιλαρότητα εάν δεν προκαλούσε μία σταδιακή και ταυτόχρονα δραματική υποβάθμιση του τόπου μας ο οποίος πλέον παρακολουθεί ως ουραγός τις εξελίξεις φλερτάροντας με τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης ως Νομός. Θλιβερό; Πολύ; Έλλειμα αστικής κουλτούρας και οικονομικής παιδείας το χαρακτηρίζει ο συντάκτης του άρθρου. 

Εγώ θα το χαρακτήριζα ως έλλειμα ηθοπαιδείας, υπό την έννοια μίας κεφαλαιώδους σημασίας πολιτικής παρέμβασης για την επίλυση των κοινωνικών και ατομικών προβλημάτων. Χρειαζόμαστε σαν κοινωνία μία επανάσταση του αυτονόητου, η οποία θα ξεκινήσει από τη βάση. 

 Και για να χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός μεγάλου Ακαδημαϊκού και πνευματικού ανθρώπου του Θεοδόση Τάσιου. «Ας αναστοχασθώμεν εαυτούς και αλλήλους» και παραφράζοντας. Ελπίζω και παρακαλώ τα παραπάνω να μην ακουσθούν ως Εθνικός Ύμνος της ηττοπάθειας. «Όλα ταύτα παρά είναι πολύπλοκα» 

 Προτιμούμε άραγε να βουλιάζουμε εν απλότητι: 

 Με εκτίμηση 

Σταύρος Λογοθετίδης

https://sertharros.gr/echoyme-elleimma-ithopaideias-stis-serres-leei-o-st-logothetidis/

2 σχόλια:



  1. ''Αφορμή για την παρέμβαση μας ήταν ότι το τελευταίο διάστημα πύκνωσαν οι φωνές που κάνουν λόγο για ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης από νυν και πρώην αυτοδιοικητικούς του Νομού Σερρών, που νοθεύουν την τοπική μας δημοκρατία''

    Ρε Μπαγάσα Ιακχε , απο τοτε που επανήλθες και άρχισες να ασχολείσαι με τα πληρωμένα ΜΜΕ και τα Δημοτικα μας άρχισε ο κόσμος να σηκώνεται απο τον καναπέ και να ενδιαφέρεται για τα κοινά της πόλης. Παράδειγμα το ανωτέρω απόσπασμα από το άρθρο του Δημήτρη Νάτσιου.έ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιακχε αληθεύει ότι ψάχνουν να σε βρουν για να σε πληρώσουν αλλά δεν σε βρίσκουν... Συνέχισε να τους σταυρωνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ