Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

SERRAS LED GATE : ΘΠΥΡΟ ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ;;

SERRAS LED GATE: 
 ΘΠΥΡΟ ΚΑΙ ΑΛΕΚΟ MΑΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΚΟΡΟΪΔΑ ή ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΡΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡEΣ ΣΚΕΨΕΙΣ;

Η  ΕΤΑΙΡΕΙΑ GLOBILED ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ COSMOTE ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
 ΗΤΑΝ Η ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΟΥΛΑΣ 


 Ένα μεγάλο στοίχημα για την οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, την ενίσχυση του φωτισμού στο οδικό δίκτυο και τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και το μέλλον της «ψηφιακής πόλης» κερδήθηκε. Βάσει των δαπανών που κάνει ετήσια ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για το ρεύμα, προκύπτει ότι με το τέλος του 2021 το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης των 6.300 περίπου νέων λαμπτήρων και φωτιστικών οδοφωτισμού, που καλύφθηκε με εξαιρετικά χαμηλότοκο δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αποσβέστηκε ήδη από τις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν.

Η αντικατάσταση των φωτιστικών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2018. Στα 3,5 χρόνια που το νέο δίκτυο με τις λάμπες τύπου LED φωτίζει περισσότερο καταναλώνοντας παράλληλα λιγότερο ρεύμα, πραγματοποιήθηκε εξοικονόμηση που αγγίζει κατά μέσο όρο τις 460.000€ ετησίως. Οι πόροι αυτοί αντί να πάνε στη ΔΕΗ ουσιαστικά κάλυψαν ήδη το δάνειο ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που σύναψε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προκειμένου να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει το υλικό.

   

Επιτευχθείσα εξοικονόμηση για την περίοδο 2018-2021 (πηγή: Globiled – Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης)

Η μέθοδος ήταν το «κλειδί»

Η διοίκηση του Δήμου ξεκίνησε το φιλόδοξο αυτό σχέδιο τον Ιούλιο του 2016 όταν έλαβε μια τολμηρή απόφαση: Αντί να επιλέξει την εύκολη λύση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την προμήθεια των LED, παρουσίασε ακλόνητα στοιχεία βάσει μελέτης ότι η προμήθεια του υλικού από τον ίδιο τον Δήμο θα ήταν πολύ πιο συμφέρουσα.

Τι απέρριψε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος:

Οι «Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης» που προτάθηκαν από διάφορες εταιρείες του χώρου στον Δήμο προσφέρουν ως δέλεαρ προς τους ΟΤΑ το γεγονός ότι η δαπάνη του έργου με αυτή τη μεθοδολογία βαραίνει αποκλειστικά τον ιδιώτη και ο Δήμος δεν χρειάζεται να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ. Το κόστος και το κέρδος της εταιρείας βγαίνει από μια μακροχρόνια σύμβαση με την οποία ο ιδιώτης καρπώνεται το όφελος της εξοικονόμησης. Με τις συμβάσεις αυτές επί της ουσίας ο Δήμος παραχωρεί τα δημοτικά τέλη στην εταιρεία στο αρχικό τους ύψος και η εταιρεία εισπράττει τη διαφορά των πόρων αυτών με τη μειωμένη κατανάλωση του ρεύματος.

Τι πρότεινε ο Δήμαρχος των 3Β:

Η δημοτική αρχή των 3Β διαπίστωσε ότι οι παραπάνω συμβάσεις είναι οικονομικά ασύμφορες σε σχέση με την απευθείας αγορά από τον Δήμο όλου του υλικού και την πληρωμή του μέσω χαμηλότοκου δανεισμού. 

Στην περίπτωση αυτή, μετά την απόσβεση του δανείου το όφελος της εξοικονόμησης ελαφρύνει το ταμείο του Δήμου μόνιμα και προοπτικά τα δημοτικά τέλη. Ωστόσο η μεθοδολογία αυτή είχε τρία σημαντικά μειονεκτήματα: Πρώτον, το 2016 δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ σε αυτή την έκταση, δηλ. στην αλλαγή του συνόλου του δικτύου. Δεύτερον, το μέγεθος της προμήθειας απαιτούσε διεξαγωγή διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού, μια διαδικασία που επιφέρει μεγάλο διοικητικό και γραφειοκρατικό βάρος. Και τρίτον, η απόφαση για σύναψη δανείου απαιτούσε σύμφωνα με την αυτοδιοικητική νομοθεσία αυξημένη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η διοίκηση Κωνσταντέλλου ξεπέρασε και τα τρία εμπόδια. Τόλμησε διότι το διακύβευμα για την οικονομία του Δήμου ήταν μεγάλο, δεν φοβήθηκε τη διαδικασία καθώς ετοίμασε μια επιστημονική μελέτη φωτισμού και μια αρραγή διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού και τέλος έπεισε πολιτικά το Δημοτικό Συμβούλιο στη μεγάλη του πλειοψηφία.

 Υπενθυμίζεται ότι την 5ετία 2014-2019 η διοικούσα παράταξη δεν διέθετε την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία και χρειαζόταν τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για να προχωρήσει στο συγκεκριμένο σχέδιο, μια συναίνεση που παρείχε χωρίς επιφυλάξεις ο πρώην Δήμαρχος Σπύρος Πανάς.

Στον διεθνή διαγωνισμό προσήλθαν 9 εταιρείες από τις οποίες οι 6 πέρασαν το πρώτο στάδιο της διαδικασίας. Σε συνθήκες ανταγωνισμού το προϋπολογισθέν κόστος της προμήθειας μειώθηκε σημαντικά και μετά την εξέταση όλων των ενστάσεων δικαστικά, μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία Globiled.

Το έργο ξεκίνησε μεθοδικά, ολοκληρώθηκε νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα και η απόδοσή του στην κατανάλωση ενέργειας έγινε αισθητή από τους πρώτους μήνες της σταδιακής αντικατάστασης των φωτιστικών. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έγινε εν συνεχεία πιλότος για παρόμοιες διαγωνιστικές διαδικασίες άλλων δήμων που δανείστηκαν αυτούσια την τεχνογνωσία των 3Β.

Εκτός από το οικονομικό όφελος, το έργο αντικατάστασης των δημοτικών φωτιστικών έχει και ένα ευεργετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι περίπου 12 εκατομμύρια κιλοβατώρες που εξοικονομήθηκαν από τους νέας τεχνολογίας οικονομικούς λαμπτήρες αντιστοιχούν σε αποφυγή έκλυσης στην ατμόσφαιρα 6.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για μια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που θα χρειάζονταν περίπου 600.000 δέντρα για να απορροφηθεί από τον αέρα.

6 σχόλια:

  1. Ιακχε μπράβο σου που δεν παρατάς το θέμα των LED και ενημερώνεις τους πολίτες. Η αντιπολίτευση τι κάνει επιτέλους για το ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ LED; Είναι τόσο δύσκολο να συγκεντρωσουν οι ΆΧΡΗΣΤΟΙ 8(οκτω) υπογραφές και να το φέρουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο; Μα τόσο άχρηστοι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν περνά απαρατήρητο οτι τους τελευταίους μήνες ο αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Σερρών κ Μισιρλης .Είναι ο κυματοθραύστης των αντιδράσεων ( αρκετές φορές δικαιολογημένες ) που προκαλούν οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής και των πολιτικών επιθέσεων της αντιπολίτευσης .Και μάλιστα πολλές φορές για θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Αφού αυτοί που θα πρέπει να απαντήσουν ( οι εκλογές έρχονται ) έχουν επιλέξει την τακτική ¨¨η μάνα του κρυμμένου δεν έκλαψε ποτέ ¨¨

    Συνειδητά ο κ Μισιρλης πολιτεύεται με γνώμονα την μεγάλη εικόνα που είναι η παράταξη της δημοτικής αρχής .Αδιαφορώντας αν ¨¨καίει ¨¨ το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο .Σε λίγους μήνες θα φανεί αν αυτό θα εκτιμηθεί στην κάλπη από όσους επιλέξουν την Συμμαχία .

    ΥΓ : Το ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ας προβληματίσει τους υπόλοιπους στην Συμμαχία .Το γιατι ...... ας το σκεφτούν.
    Με εκτίμηση,
    ΚΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σχόλιο του " 7 Απριλίου 2023 στις 7: 36 μ.μ." είναι σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο Serresbomb, δηλαδή στο γραφείο τύπου του Χρυσάφη. Τώρα, πως βρέθηκε στο site του Ιακχου ένα σχόλιο του Serresbomb, είναι ένα ερώτημα. Οι άνθρωποι του γραφείου τύπου (Serresbomb) του Χρυσαφη προσπαθούν να σώσουν τον Μισιρλη, επειδή τον πήραν μυρωδιά οι Σερραίοι δημότες για το παπατζιλικι και το ψέμα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών.Τσιμερικα Μητλιαγκα Παπαφωτιου βρείτε τρόπο να το μπλοκάρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ "ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ" ; ΓΡΑΨΤΟ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΙΑΚΧΕ : Η ΜΙΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ