Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΘΡΑΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΙΤΑΖΗ


MΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗ ΝΤΕΛΤΣΕΦ , ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΤΑ ΣΕΡΡΑΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο infoserres.gr του Παναγιώτη Σαββίδη

 Μνημείο για τον κομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ θέλουν να στήσουν Βούλγαροι, στο εγκαταλελειμμένο χωριό Καρυές κοντά στην Ορεινή. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του infoserres.gr η Περιφέρεια Μπλαγκόεβγκραντ ζήτησε με γραπτή επιστολή προς την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, άδεια για την ανέγερση μνημείου, στο σημείο όπου το 1903 ετάφη ο Ντέλτσεφ, o οποίος θεωρείται Εθνικός ήρωας για τους γείτονες και έδρασε την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, κατά των Τούρκων αλλά και των Ελλήνων των Σερρών και όχι μόνο. 

Σύμφωνα με το www.e-79.com, ή Επιτροπή Πρωτοβουλίας που συστάθηκε στο Μπλαγκόεβγκραντ, συγκέντρωσε υπογραφές κατοίκων από ολόκληρη την περιοχή, τις οποίες και παρέδωσε στον εκεί περιφερειάρχη Κονσταντίν Χατζηγκάεφ, ζητώντας του να καταθέσει αίτημα προς τις ελληνικές Αρχές, για ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Ντέλτεσεφ στις Καρυές. 
Αίτημα που τελικά, υποβλήθηκε γραπτώς πριν απο μερικές μέρες. Την ομάδα πρωτοβουλίας, την αποτελούν  ιστορικοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, επιχειρηματίες, αλλά και δήμαρχοι δήμων της Περιφέρειας Μπλαγκόεβγκραντ. 
Για τους Βούλγαρους, ο Γκότσε Ντέλτσεφ θεωρείται «απόστολος της ελευθερίας των Βουλγάρων της Μακεδονίας». Δολοφονήθηκε στις 4/5/1903 στις Καρυές (Μπάνιτσα επί τουρκοκρατίας), στη διάρκεια συμπλοκής με τουρκικά στρατεύματα και ετάφη έξω από την εκκλησία του χωριού.

Τον Ντέλτσεφ διεκδικούν από τους Βούλγαρους και οι Σκοπιανοί. Πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik των Σκοπίων, αναφέρει πως μόνο τα άκρα του Ντέλτσεφ είναι θαμμένα στα Σκόπια. Το υπόλοιπο σώμα με το κεφάλι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραμένει στις Καρυές. 

"'Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, θα τοποθετηθει επί του βουλγαρικού αιτήματος και το υπουργείο Εξωτερικών. "Συνήθως τετοιου είδους μνημεία, στήνονται στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας" σχολίασε στο infoserres.gr έμπειρος διπλωμάτης. "Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα, αν πχ οι Βούλγαροι δεχόντουσαν να στηθεί ένα μνημείο στην Κρέσνα για τον ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσάριο, που σκοτώθηκε στις τελευταίες μέρες του Β΄Βαλκανικού Πολέμου και υπήρξε ο μεγαλύτερος ήρωας του πολέμου" κατέληξε ο ο ίδιος.
Ένα είναι βέβαιο, πως το τάφος του Ντέλτσεφ στις Καρυές, αναμένεται να προκαλέσει νέο... "πόλεμο" ανάμεσα σε Σκόπια και Βουλγαρία. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα. 

1 σχόλιο:

  1. ΚΙΝΕΖΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ , ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ''SUCCESS STORY'' .

    ΣΑ(χλα)ΜΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.posts@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ