Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Π. ΣΕΡΡΩΝ

 Εθνικές Εκλογές 25 Ιουνίου 2023

    Άρθρο του Νίκου Κουφοτόλη

Μια πρόχειρη ανάλυση- εκτίμηση, κι αυτό για τους φίλους που επικοινώνησαν σε ότι αφορά της εκλογές με ενισχυμένη αναλογική στις 25 Ιουνίου 2023 και την κατανομή των εδρών στην Ε.Π. Σερρών.
Με την ΝΔ πάνω από 40% λαμβάνει όλο το μπόνους που δίνει ο νέος εκλογικός νόμος +50 έδρες
Οι έδρες προς κατανομή είναι : 250/300 οι οποίες κατανέμονται αναλογικά , που σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία με ένα 41% θα έχει 41%/250 έδρες/ ποσοστό των κομμάτων που θα έχουν συμπληρώσει το όριο εισόδου 3% στην βουλή, θα πάρει 103 +; έδρες+50 αποκτά αυτοδυναμία 153 +; έδρες ( Προσθέτουμε σε έδρες τη διαφορά που προκύπτει ανάλογα με τα πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής) .
Κρίσιμος παράγοντας για τον αριθμό των εδρών κάθε κόμματος έχει να κάνει με το ποσοστό των κομμάτων που δεν καταφέραν να πιάσουν το όριο του 3% εισόδου στη Βουλή, όμως η ΝΙΚΗ, και η Πλεύση Ελευθερίας αγγίζουν το 3%, 2,92% και 2,89% αντίστοιχα. Αύριο;
Σε ότι αφορά τη κατανομή των εδρών :
Στη βάση των σημερινών αποτελεσμάτων είναι αδύνατο χαθεί η έδρα για την Ελληνική Λύση και δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες.
Για το ΠΑΣΟΚ 11,5% Χ 250 έδρες / το ποσοστό των κομμάτων που έχουν το όριο του 3% προς κατανομή 29 + ; έδρες . Απώλεια έδρας, υπαρκτό ως σενάριο αλλά μικρές πιθανότητες, Βέβαια σε αναμονή των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών στις 25 Ιουνίου.
Η ΝΔ έχοντας πάνω από 40% καταλαμβάνει 2 έδρες στις Σέρρες και βρίσκεται σε αναμονή για την 3η.
Και η μία που υπολείπεται , διεκδικείται:
Α) Αν η ΝΙΚΗ συγκεντρώσει 3% , τότε λαμβάνει 8 έδρες, (Στις Σέρρες έχει ένα ποσοστό της τάξεως 4,10% και 4.545 ψήφοι ( σε αναμονή της πλήρους ενσωμάτωσης στην Επικράτεια)
Με αυτό τον αριθμό ψήφων η ΝΙΚΗ στην ΕΠ Σερρών, είναι 11η/ 59 ΕΠ της χώρας. Αν στις εκλογές του Ιουνίου αγγίξει το 3,5% σε επίπεδο χώρας, τότε θα λάβει 9 έδρες και υπάρχει η πιθανότητα η έδρα αυτή να κατανεμηθεί στην Ε.Π. Σερρών. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν περισσεύει έδρα για το ΣΥΡΙΖΑ.
ΝΔ 2, ΠΑΣΟΚ 1, Ελληνική Λύση 1 και Νίκη 1.
Όπως αυτό είναι ένα σενάριο, υπαρκτό μεν αλλά …
Το σενάριο όπως που έχει τις περισσότερες πιθανότητες είναι να υπάρξει αδιάθετη έδρα από τη μη εκλογή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ένα πανελλαδικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως το 20%, τότε του αντιστοιχούν 25% Χ 250 / το ποσοστό των κομμάτων που έχουν το όριο του 3% προς κατανομή 50 + ; έδρες . Στη βάση αυτή η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί και τότε υπάρχει ένας συνδυασμός κριτηρίων που ξεκινά από τις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες.

Πως θα κατανεμηθούν οι 50 + ; έδρες του ΣΥΡΙΖΑ στην Επικράτεια και αν «περισσεύει» μια έδρα για να κερδηθεί στις Σέρρες, θα εξαρτηθεί από τον απόλυτο αριθμό ψήφων που λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες και σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες που θα διεκδικήσουν τις προς διάθεση έδρες του.
Αν είναι μικρός ο αριθμός των ψήφων που λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ε.Π. Σερρών, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο η 3η έδρα ως αδιάθετη να προσμετρηθεί στο bonous και να κερδηθεί από τη ΝΔ.
ΝΔ 3 έδρες, 1 ΠΑΣΟΚ, 1 Ελληνική Λύση.
Δεν βάζω ακόμη το χέρι μου στη φωτιά για αυτές τις προσωπικές εκτιμήσεις.
Υ.Γ. Σε αναμονή της ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων στην Επικράτεια.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι ας κρατήσουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την πιθανότητα μη βρεθούν προ εκπλήξεως τόσο για τα ποσοστά των κομμάτων στην Επικράτεια όσο και σε τοπικό επίπεδο. Εκλογές 25 Ιουνίου και η αποχή για όσους γνωρίζουν θα αγγίξει ιδιαίτερα ποσοστά και όχι μόνο από την χαλαρότητα του καλοκαιριού και της παραλίας.

3 σχόλια:

  1. η Νέα Δημοκρατία με ένα 41% θα έχει 41%/250 έδρες, θα πάρει 103 έδρες ===>>> 250*41/100 = 120.5, πες 103
    Με τα τρέχοντα αποτελέσματα αν βγάλουμε τα ποσοστά , που είναι κάτω από 3% και ως γνωστόν αθροίζουν 16%, τότε για τα άλλα, πλην της ΝΔ κόμματα έχουμε (100-41-16)% = 43%, οπότε 250*43/100 = 107.5, πες 108.
    Έτσι τελική μοιρασιά: 103 (ΝΔ) + 108 (Λοιποί) = 211 έδρες κατά τον αναλυτή σας κατανέμονται από τις 250, που περισσεύουν από τις 300, μετά την αφαίρεση του bonus.

    Κάποιος κάνει λάθος και δεν βάζω ακόμη το χέρι μου στη φωτιά για αυτές τις παπαριές που γράφονται, από δήθεν επαΐοντες του χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εκτίμηση πραγματοποιείται στη βάση ότι 10% θα είναι συνολικά το ποσοστό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή και ότι η επόμενη θα είναι 7 κομματική. Έχοντας ως βάση αυτό, η ΝΔ με 41% θα λάβει 164 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 20%, 56 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 11,5% 32 έδρες, ΚΚΕ με 7,23% 20 έδρες, Ελληνική Λύση με 4,45% 12 έδρες, και ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας από 3%, 8+8 (16 έδρες). Σε περίπτωση που τελικά παραμείνει 5 κομματική η επόμενη Βουλή οι 16 έδρες θα κατανεμηθούν ανάλογα. Ο σχολιαστής έχει δίκιο όπως παρουσιάστηκε η πρόχειρη ανάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ "... ότι 10% θα είναι συνολικά το ποσοστό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή ..." θέλει περισσότερη προσοχή. Και κανείς δεν αντιδρά, ενώ είναι πολύ απλή αντίφαση.
      Επομένως ποιος θα ψάξει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων που ακολουθούν, αφού απαιτούν πρόσθετες πληροφορίες και υπολογισμούς;

      Διαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ