ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΟΠΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΡΕΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΡΗΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 106 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΤΟ 16 ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Πρέπει, δηλαδή, να κόψουν ευρώ, για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ξαναβάλουν εμπρός στην αναπτυξιακή διαδικασία. Και αυτό πρέπει να το πράξουν, δίνοντας τις σχετικές εντολές στην Ε.Κ.Τ. και αν αυτή δεν πειθαρχήσει, τότε μπορούν τα καρατη μελη να υποχρεώσουν τις δικές τους κεντρικές τράπεζες.
Το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας και των άλλων κρατών της ευρωζώνης, να τυπώνουν ευρώ προκύπτει από το άρθρο 106 της Ενοποιημένης Απόδοσης της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπου προβλέπεται ότι :
«Η ΕΚΤ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την έκδοση τραπεζογραμματίων μέσα στην Κοινότητα. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκδίδουν τέτοια τραπεζογραμμάτια. Τα τραπεζογραμμάτια που εκδίδονται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι τα μόνα τραπεζογραμμάτια που αποτελούν νόμιμο χρήμα μέσα στην Κοινότητα».
Τα ίδια επαναλαμβάνει και το Πρωτόκολλο για το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο άρθρο 16.
Οι διατάξεις αυτές, σε συνδυασμό με την κήρυξη της χώρας μας και των χωρών που περνούν κρίση δανεισμού, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατοχυρώνουν την άσκηση, εκ μέρους τους, του δικαιώματος της νομισματοκοπής (seigniorage), με σκοπό την νομισματοποίηση του δημόσιου χρέους τους - δηλαδή τον "εκπληθωρισμό" του χρέους αυτού [o όρος είναι αδόκιμος, διότι δεν υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός, που να μεταφράζει την πληρωμή των δημοσίων χρεών, σε πληθωρισμό, όπως λέει η γερμανική ελίτ, πλην όμως, τον χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο, για να περιγράψω την διαδικασία αποπληρωμής του, μέσω της άσκησης του κρατικού δικαιώματος εκτύπωσης χρήματος (seigniorage). Ο όρος "νομισματοποίηση του χρέους" είναι ορθότερος, αλλά είναι ένας οικονομοτεχνικός όρος, ο οποίος δεν γίνεται κατανοητός στο ευρύ κοινό, ως προς το περιεχόμενο του νοήματός του]. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το δικαίωμα νομισματοκοπής το έχει ασκήσει, ήδη, η Ιρλανδία το 2011- έστω και αν το έπραξε διστακτικά και αποσπασματικά - τυπώνοντας γύρω στα 51 δισ. € και μάλιστα, χωρίς να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενημερώνοντας, για την ενέργειά της αυτή, την Ε.Κ.Τ., η οποία δεν έφερε αντίρρηση.
Αλλιώς, το μόνο που έχουν να κάνουν οι πληττόμενες χώρες της ευρωζώνης, είναι το να επιστρέψουν στα παλιά τους νομίσματα και να ασκήσουν το δικαίωμα νομισματοκοπής, κόβοντας δικό τους νόμισμα.
ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΠΟΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΚΑ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝΤΕ ΓΕΙΑ , ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήRINOKIO
Έχετε δίκιο και σύ και η Ξανθιά. Χωρίς έγκριση της ΕΚΤ μπορούμε να τυπώσουμε όσα πλαστά ευρώ θέλουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήτσος