Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ZA NOGOU GODINI , ΜΙΧΑΛΑΚΗ


    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΕΘΙΜΩΝ ΤΩΝ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

ΖΗΤΗΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ !!!


                                         http://oiakxos.blogspot.com/2011/12/blog-post_25.html

Για τους Μακεδόνες ο εορτασμός της ημέρας του Κόλεντε ξεκινά με ένα ιδιαίτερο έθιμοτο άναμμα φωτιάς τη νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου με ξημερώματαkolede5 της 24ης Δεκεμβρίου. Στις μέρες μας αυτό το, πολύ παλιό, έθιμο της φωτιάς παραμένει ζωντανό σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκάνια) με διάφορες ονομασίες. 

Με την ονομασία Κόλεντε/Коледе  το συναντούμε στη Δημοκρατία της Μακεδονίας καθώς και στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία της βόρειας Ελλάδας όπου είναι γνωστό με την ονομασία Κόλεντε ή Κόλιντα ή Κόλντε ή Κόλντα Μπάμπο (Коледе Бабо).

 Στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία της βόρειας Ελλάδας το έθιμο της φωτιάς διατηρήθηκε και διασώθηκε ζωντανό μέχρι της μέρες χάρις σε εμάς τους (ντόπιους) Μακεδόνες.


Είναι αξιοθαύμαστη η αντοχή στο χρόνο αυτού του εθίμου το οποίο τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής και από όλους τους άλλους λαούς που ήρθαν πρόσφατα στην περιοχή. Για παράδειγμα, σήμερα, ακόμη και σε χωριά που κατοικούνται αποκλειστικά από απογόνους των προσφύγων του 1922 οι κάτοικοι χαίρονται κι αυτοί το Κόλεντε Μπάμπο ανάβοντας φωτιές τη νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου.



ZA NOGOU GODINI – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
= = = =
- Στο Blog ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ μπορείτε να βρείτε έναν ενδεικτικό κατάλογο με εκδηλώσεις μακεδονικών πολιτιστικών συλλόγων και μακεδονικά γλέντια για το Κόλιντα Μπάμπο τις ημέρες των Χριστουγέννων. Κλίκ εδώ: http://aegeanmacedonianculture.blogspot.com/2010/12/blog-post.html



12 σχόλια:

  1. @oiakxos
    Αναπαράγεις τη διαστρεβλωμένη θέση περί μακεδονικών εθίμων και "μακεδονικής" γλώσσας των ανιστόρητων soro(@)παιδων του τρεμόπουλου και του "ουράνιου τόξου".
    -Πρώτη προτεραιότητα να τονίσεις ότι στο site που παραπέμπει στο "μακεδονικό" λεξικό είναι μια κατασκευασμένη "ιστορική αρλούμπα" - οι Μακεδόνες ήταν είναι και θα είναι ΈΛΛΗΝΕΣ. Διότι υπάρχει το ομόαιμο το ομόδοξο και το ομόθρησκο και η γλώσσα καθώς και η γραφή ήταν και είναι η Ελληνική. Το έθιμο είναι αρχαιοελληνικό
    και το "υιοθέτησαν" οι σλαβικοί πληθυσμοί τον 6ο μ.χ.
    Όσο για τον Μιχάλη...αυτός δέχθηκε αδιαμαρτύρητα την άποψη του πρώην πρωθυπουργού, ότι οι λαθρομετανάστες
    είναι ίδιοι κι όμοιοι με τους πρόσφυγες (ξεριζωμένους) παππούδες του και θα φέρουν την "ανάπτυξη" στο "χώρο" που λέγετε Ελλάδα. (Ελέγχθηκε τον Απρίλιο 2011 στο Κάραβελ στα πλαίσια ομιλίας του γαπ στην Κ.Ε. του πασοκ) Διότι αντίδραση ΔΕΝ υπήρξε καμιά και απο κανέναν τους.
    Το θέμα είναι ότι είναι επικίνδυνου δεν
    αντιλήφθηκαν ακόμη το κακό που έκαναν στην "χώρα" και βγαίνουν σε άγρα ψήφων για να γλυτώσουν την λαϊκή κατακραυγή εν μέσω τσιπουροκατάνυξης.
    Η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει με ανεργία και πείνα στα πρόθυρα της εξαθλίωσης.
    Και η πείνα είναι κακό σημάδι και οδηγός της βίας σε εξαθλιωμένες κοινωνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗ-ΧΑΛΙ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ:
    ΤΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΝ ΣΤΟΥ ΓΑΙΔΑΡΟΥ
    Τ΄ΑΡΧΙΔΙΑ
    ΤΟ ΕΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΔΕΞΙΑ
    ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΟΙΤΑ ΤΗΝ ΔΥΣΗ
    ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
    ΓΑΜΑΕΙ ΤΗΝ ΧΕΛΩΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. =================== 11:15 ΔΕΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΛΑ ΑΝΕΔΕΙΞΑ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΑΦΕΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟ ΜΜΕ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί όμως ξέχασες τον κτηνίατρο που το χρηματοδότησε ;
    Δεν τα πάμε καλά μόνο με τους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπουδαρχίδι ή ΠΕ04 ή Ιωαννίδη Ηλία , ΔΕΝ ΓΑΜΑΩ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΟΥ ΟΜΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ - ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με τον 11.15 , ο Τζελέπης πρώτα να ζητήσει συγνώμη για την πολιτική του μνημονίου και μετά να πάει σπίτι του . Αν δεν το κάνει , θα τον στείλουμε εμείς σπίτι του , όπως και τους άλλους τρεις μνημονιακούς βουλευτές στο νομό ( Πολατίδη , Κουτμερίδη , Μπόλαρη ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ========== 8:09 ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑ ΤΟΝ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ... ΠΡΟΣΕΧΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥΣΤΗ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ..........................................................................................................................................................................................ΣΠΟΥΔΑΡΧΙΔΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΑΑΑΑ..ΩΣΤΕ ΕΤΣΙ ΙΑΚΧΕ Ε?
    Ο ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΣΟΥ ΑΠΛΑ...."ΑΦΕΛΗΣ"ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΠΗΓΕ ΕΚΕΙ Ο ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕ ΤΟ ΣΛΑΒΟΕΘΙΜΟ...ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ...ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ...
    ΟΥΣΤ ΡΕ ΣΤΗΜΕΝΕ , ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ!!!
    ΠΟΣΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΡΕ?
    το καταλαβαμε..Ευγε Μιχαηλ!!!
    Νυν υπερ παντων ο αγων της επανεκλογης σου(?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΡΕ ΟΥΦΟ ΙΑΚΧΕ?
    ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΕΠΕΙΔΗ....ΓΙΑ ΠΕΣ...
    ΓΙΑ ΚΛΙΝΕ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ Ο...ΒΛΑΞ..
    Α..ΚΙ ΜΙΣΕΛ...ΑΞΗΠΑΤΗΘΗ...ΑΠ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ"ΟΦΙ"?
    ΩΡΑΙΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα παραπάνω ονομαζόμενα ως "ψευτομακεδονικά" έθιμα, είναι έθιμα πανάρχαια, καθαρά παγανιστικά-προχριστιανικά, ελληνικά αλλά και άλλων λαών όπως των Κελτών(π.χ.το χριστουγεννιάτικο έλατο)κ.ά. Τα έθιμα αυτά αντέγραψαν οι χριστιανοί, μια και οι ίδιοι δεν είχαν να επιδείξουν απολύτως τίποτε, όπως και οι εκχριστιανισθέντες βάρβαροι όπως οι Σλαβοβούλγαροι, αλλά και οι λοιποί εξ ανατολών απολίτιστοι λαοί της στέπας και της ερήμου κ.λ.π. Και φυσικά το...κλοπυράϊτ δεν έμεινε μόνον στα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, αλλά επεκτάθηκε και σε όλες τις γιορτές του έτους, για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους της νέας μονοθεϊστικής θρησκείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ...ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.
    ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ
    http://pasokhtefra.blogspot.com/2011/12/blog-post_28.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ