Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

O ΗΛΙΑΣ ΓΚΟΤΣΗΣ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟ

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
                    



Η τοποθέτησή μου για την αρνητική μου ψήφο να πάρει το όνομα "Δημήτριος Σιαμάγκας" το 18ο Δημοτικό Σχολείο (δημόσιο κτίριο)

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Κατ' αρχάς, τιμούμε τη μνήμη του εκλιπόντος Δημητρίου Σιαμάγκα και, πραγματικά, λυπηθήκαμε για τον αδόκητο θάνατό του.
Ήταν ένας άνθρωπος ευγενής και αξιοπρεπής.
Όμως, εδώ, πρέπει να πούμε αλήθειες χωρίς λαϊκισμούς και να αναλάβουμε την ευθύνη για την επιλογή και την απόφαση που θα πάρουμε.
Υπάρχει ένας αξιακός κώδικας και ιεραρχία που ορίζει σε ποιους αποδίδονται τιμές και πολλώ μάλλον ονοματοδοσίες σε δημόσια κτίρια.
Δεν πρέπει να ευτελίζουμε θεσμούς και αξίες με τις επιλογές και τις αποφάσεις μας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι και δεν υπολήπτομαι τη μνήμη του εκλιπόντος και ούτε διακατέχομαι από μικροψυχία και άλλες υστερόβουλες σκέψεις.
Θεωρώ, όμως, ότι, για να δώσουμε το όνομα ενός πολίτη σε ένα δημόσιο κτίριο, θα πρέπει να είναι εμπνευστής και δημιουργός ενός μεγάλου και εμβληματικό έργου που θα φέρει αλλαγές στην κοινωνία.
Να θεωρείται σημαντικότατη μορφή και να έχει αναγνωριστεί για το σπουδαίο έργο που εμπνεύστηκε και υλοποίησε.
Το όνομα του πρώην Υπουργού Αναστασίου Πεπονή δόθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, σε αναγνώριση του μεταρρυθμιστικού έργου του αείμνηστου πολιτικού και ιδρυτή του.
Ένα σύστημα αξιοκρατικό για την πρόσληψη στη δημόσια διοίκηση, με γνώμονα την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας .
Η Κεντρική Σάλα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλέ ντε σπορ) πήρε την ονομασία Σάλα " Νίκος Γκάλης".
Ο Νίκος Γκάλη θεωρείται η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής της σύγχρονης εποχής.
Η FIBA τον έχει αναγνωρίσει ως τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο σκόρερ όλων των εποχών.
Σε ένα δημοτικό σχολείο των Σερρών, το Πειραματικό, δόθηκε το όνομα του Εθνάρχη "Κωνσταντίνος Καραμανλής"
Εδώ, προφανώς δεν χρειάζονται αξιολογικές ερμηνείες.
Προσφάτως, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δόθηκε σε μια αίθουσα μόνο, το όνομα "Ανδρέας Παπανδρέου". Κι εδώ, δεν χρειάζονται αξιολογικές ερμηνείες.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην απόδοση τιμών και όχι με τόση ευκολία να ονοματίζουμε Δημόσια Κτίρια με ονόματα πολιτών.
Ο Δημήτρης Σιαμάγκας ήταν ένας δημόσιος λειτουργός, δάσκαλος και διευθυντής του 18ου Δημοτικού Σχολείου. Υπηρέτησε το σχολείο ως διευθυντής με αγάπη και προσπάθησε για το καλύτερο όπως και όλοι οι προηγούμενοι διευθυντές και όπως χιλιάδες διευθυντές άλλων Σχολείων.
Επίσης, υπηρέτησε δυστυχώς μόνο δύο χρόνια την τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί έφυγε απρόσμενα από τη ζωή.
Στα δύο χρόνια υπηρετησε με αγάπη τον Δήμο και προσπάθησε να δώσει λύσεις στα προβλήματα με δουλειά και σύνεση.
Πέρα, όμως, από αυτά δεν βλέπω λόγους που πρέπει να δώσουμε το όνομά του σε ένα δημόσιο κτίριο.
Άλλωστε, πολλοί είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι που πέρασαν από τον Δήμο Σερρών και υπηρέτησαν με αφοσίωση και αγάπη τα καθήκοντα που ανέλαβαν.
Δήμαρχοι όπως ο Γιώργος Γεωργούλας, ο ιδρυτής του ΔΗΠΕΘΕ και των ΚΑΠΗ και ο Ανδρέας Ανδρέου, ο εμπνευστής και δημιουργός της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, δεν τιμήθηκαν.
Η Δημοτική σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Μαίρη Ζαπάρα, δημιουργός των πέντε παιδικών σταθμών και με μεγάλη προσφορά στα ΑΜΕΑ, δεν τιμήθηκε, όπως και τόσοι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι με μεγάλη προσφορά.
Έτσι, ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου που τελειωμό δεν θα έχει.
Μπορούμε, όμως, να τιμήσουμε τον Δημήτρη Σιαμάγκα κάνοντας μια εκδήλωση στη μνήμη του στο ΔΗΠΕΘΕ με ομιλίες για την ιστορία του και τις δράσεις του. Αυτή είναι η τελική μου πρόταση.
Κλείνοντας. Λεωνίδας Παπαπαύλου, διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Σερρών. Τον σκότωσαν οι Βούλγαροι το 1913 κι όμως το 1ο Γυμνάσιο δεν πήρε το όνομά του. Παρέμεινε 1ο Γυμνάσιο Σερρών...

2 σχόλια:

  1. Μπράβο Ηλία καλά τους τα λες! Μόνο εσύ ξεχωρίζεις σαν την μύγα μες το γάλα από το άλλο ΔΣ. Ακόμη και το ντύσιμο σου ξεχωρίζει που είναι φινετσάτο. Όχι σαν του Δημάρχου που του αγοράζει η γυναίκα του παπούτσια με έξτρα τακούνι. Να περάσει ο gotsiolagnos είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηλία το ότι δεν σε γουστάρω πολιτικά και ότι με φέρνεις αναγούλα όταν σε βλέπω είναι γνωστό.
    Για πρώτη φορά όμως μίλησες σοβαρά και ολοκληρωμένα.
    Ξέχασες να γράψεις για τον Αντώνη Αναστασιάδη, και τον Θόδωρο Αραμπατζή.
    Τυμβορυχία λέγεται η ενέργεια του Δημάρχου Χρυσάφη.
    Και ευκαιριακή πολιτική απατεωνιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ