Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ


ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ 41 ΑΠΟ ΤΑ 59 ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ !!!

 ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ Ε.Β.Ε. ΣΕΡΡΩΝ


Στην κατάργηση των 41 από τα 59 υφιστάμενα εμποροβιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια προχωρά το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του επιμελητηριακού χάρτη της χώρας.


Σύμφωνα...με τη Ναυτεμπορική, που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, η αναμόρφωση αυτή θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το νέο έτος, όπου και θα διεξαχθούν οι τελευταίες εκλογές με την παρούσα δομή. Στις επόμενες εκλογές που προγραμματίζονται για το 2021, το επιμελητηριακό τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό, καθώς θα έχει... καλλικρατική δομή. Σημειώνεται ότι σήμερα σε κάθε νομό λειτουργεί ένα μικτό επιμελητήριο, με εξαίρεση τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) στις οποίες λειτουργούν από τρία επιμελητήρια.

Συμφωνα πάντα με την Ναυτεμπορική, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου ο οποίος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, τα επιμελητήρια θα περιοριστούν στο ένα ανά έδρα περιφέρειας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς τα υφιστάμενα επιμελητήρια θα μετατραπούν σε επιμελητηριακές ενότητες. Την κατάργηση θα «γλιτώσουν» τα δύο από τα τρία επιμελητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με το τρίτο επιμελητήριο να ενσωματώνεται στο ένα εκ των δύο «διασωθέντων». Σημειώνεται ότι για τις δύο πόλεις δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποια επιμελητήρια θα καταργηθούν. Αντίθετα στον Πειραιά, που επίσης διαθέτει σήμερα τρία επιμελητήρια, το νέο πλαίσιο προβλέπει την ενοποίησή τους σε ένα. Αμετάβλητο θα παραμείνει το επιμελητηριακό καθεστώς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τα υφιστάμενα επιμελητήρια (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) να παραμένουν ως έχουν.

Συνεπώς, με βάση το σχέδιο του υπουργείου, τα επιμελητήρια από 59 περιορίζονται μόλις στα 18. Ειδικότερα από ένα επιμελητήριο θα διαθέτουν οι περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου. Δύο επιμελητήρια θα διαθέτει η Θεσσαλονίκη, δύο η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) και τρία επιμελητήρια η περιφέρεια Αττικής (δύο στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά).

Το νέο σύστημα, λέει η εφημερίδα, θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το νέο έτος, αφού στις επικείμενες αρχαιρεσίες θα εκλεγούν και περιφερειακά επιμελητηριακά συμβούλια, τα οποία θα αναλάβουν τη διαδικασία συνένωσης - κατάργησης των επιμελητηρίων. Η οργανική δομή του κάθε περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου θα καθορίζεται από τη δύναμη των επιμελητηρίων κάθε περιφέρειας. Στο μεταβατικό στάδιο καθήκοντα προέδρου θα αναλαμβάνει ένας εκ των προέδρων των επιμελητηρίων της οικείας περιφέρειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη νέα δομή τα επιμελητήρια θα καταστούν πιο αποτελεσματικά ως προς την παροχή υπηρεσιών (ανταποδοτικών ή μη) έναντι των επιχειρήσεων μελών τους και γενικότερα της επιχειρηματικότητας. Επίσης αναφέρεται ότι θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω της ομογενοποίησης δράσεων, όπως π.χ. εξωστρέφειας και της συμμετοχής σε εκθέσεις, αλλά και παρεμβάσεων στην πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα στόχος είναι η συμμετοχή εκπροσώπων των επιμελητηρίων στη λήψη αποφάσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου θα επέλθουν και σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των επιμελητηρίων. Π.χ. εξετάζεται η παροχή δυνατότητας στα μέλη των επιμελητηρίων να ψηφίζουν και εκπροσώπους άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων - τμημάτων στα οποία υπάγονται. Δηλαδή, ένα μέλος επιμελητηρίου που υπάγεται στο τμήμα μεταποίησης θα μπορεί να ψηφίζει κάποιον που υπάγεται στο τμήμα εμπορίου και το αντίστροφο.

Σημαντικές αλλαγές προγραμματίζονται και σε επίπεδο Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με βασική αυτή της διεύρυνσης της διοικητικής επιτροπής από τα εννέα μέλη που είναι σήμερα, στα 31. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ θα εκλέγεται από τη διοικητική επιτροπή. Μέλη της διοικητικής επιτροπής θα είναι οι 18 πρόεδροι των επιμελητηρίων και άλλα 14 μέλη που θα εκλέγονται από τη γενική συνέλευση της ΚΕΕ. Με βάση τον σχεδιασμό, η γενική συνέλευση της ΚΕΕ θα απαρτίζεται από τους προέδρους των επιμελητηρίων και περιφερειακά συμβούλια. Διευκρινίζεται ότι η κάθε περιφέρεια θα διαθέτει και το αντίστοιχο επιμελητηριακό συμβούλιο.

Με δεδομένο ότι η εγγραφή στα επιμελητήρια είναι πλέον προαιρετική, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΜΗ και πληρώνουν την υποχρεωτική ετήσια εισφορά τους.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι με τις επικείμενες αλλαγές ο θεσμός των επιμελητηρίων θα καταστεί πιο ουσιαστικός και ισχυρός, κάτι που αποτελεί στόχο της κυβέρνησης. Μάλιστα στο πλαίσιο της ισχυροποίησης του θεσμού εξετάζεται και η ενδυνάμωσή του με επιπλέον 200 υπαλλήλους, είτε μέσω μετατάξεων είτε μέσω προσλήψεων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

5 σχόλια:

  1. Σωστοτατο!
    Να ανακουφιστουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τα μελη απο τις πανυγηρτζιδικες διοικησεις τις γιορτες πατατας μελτζανας και τραχανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ....ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΡΕΜΟΥ. ΑΝΤΕ ΜΕΓΚΛΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΦΑΜΠΡΙΚΑ

      Διαγραφή
  2. ΚΡΙΜΑ ! κρίμα εννοώ για τους...οραματιστές των Σερρών...ΣΩΤΟΜΠΑΛΙΤΗ[πανε πακετο]ο ΤΣΕ ΓΚΕ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ,Ο FACA D'ORO..ΓΟΥΝΑΣ ,Η ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ Η ΚΟΥΛΑ,.....κρίμα γι΄αυτούς ...γλύτωσε η πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ....και ολοι μαζι γλυτωσαμε απο τον κυρ Χρηστο, τον φωτεινο παντογνωστη, που οτι πιανει στα χερια του....σκατα γινεται....δηλαδη λιπασμα

      Διαγραφή
  3. Γιορτή κρασιού τσιπουρο και μπυρας έπρεπε να κάνουν τα χαϊβάνια μυαλό όμως μηδεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ