Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

ΘΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ή ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ;

ΟΝΤΩΣ ΤΖΑΜΠΑ ΚΑΙΕΙ Η ΛΑΜΠΑ κ. ΣΙΑΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ



του Δημήτρη Σιαμάγκα
Διευθυντή 18ου Δημ. Σχολείου Σερρών
Μέλους της Δημοτικής Κίνησης «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ»

Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους κατοίκους των Σερρών στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι η απόφαση σύναψης δανείου για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED  στις οδούς πόλη των Σερρών από την παρούσα Δημοτική Αρχή και η δυνατότητα ανάκλησής της από την επόμενη.



Σύμφωνα με την απόφαση ο Δήμος Σερρών θα δανειστεί περίπου 3.000.000 ευρώ, το οποίο κατά 75% χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπόλοιπο 25% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να επιστρέψει λίγο παραπάνω από 4.000.000 ευρώ σε δέκα χρόνια. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, αφού διαφώνησαν όχι μόνο οι σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων αλλά και μέλη της παράταξης του Δημάρχου.

Η επιχειρηματολογία τους εστίασε τόσο στη σκοπιμότητα του έργου (θα ξεπεραστεί γρήγορα αυτή η τεχνολογία ισχυρίζονται), στην πρακτική που υιοθέτησε η δημοτική αρχή (αποδέχτηκε τεχνικούς όρους και προδιαγραφές που επέβαλε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), στο ύψος του δανείου (υπέρογκο δάνειο που φαλκιδεύει τη δυνατότητα δανειοδότησης της επόμενης διοίκησης του δήμου) και, τέλος, στη χρονική συγκυρία, που συμπίπτει με τη λήξη της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Η έλλειψη σχεδιασμού εκτεταμένων παρεμβάσεων στα ενεργοβόρα δημοτικά κτίρια στα πρότυπα του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» αποτελεί ακόμα ένα τεκμήριο, που μπορεί να χαρακτηρίσει την αλλαγή λαμπτήρων αποσπασματική και μονοσήμαντη ενέργεια.

Κατά συνέπεια, η ορθότητα της απόφασης της Δημοτικής Αρχής μπορεί να προκύψει και συνακόλουθα να κριθεί από την απάντηση σε δύο καίρια ερωτήματα:

Υπάρχει εναλλακτική πρόταση χρηματοδότησης;
Εκεί που υιοθετήθηκε το μοντέλο του δανεισμού, με όρους που επέβαλε το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αναπτύχθηκε μονοπωλιακό οικονομικό περιβάλλον;

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο έδειξε ότι πάρα πολλοί Δήμοι κάνοντας χρήση του Ν.3855/2010 υπέγραψαν Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης με Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) μισθώνοντας την υπηρεσία του φωτισμού, όχι αγοράζοντας τα φωτιστικά σώματα. 
Μάλιστα ρητή διάταξη (άρθρο 16, παρ. 3) προστατεύει τον τελικό καταναλωτή σε περίπτωση μικρότερου οικονομικού οφέλους (η ΕΕΥ είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει στον τελικό καταναλωτή τη διαφορά ή αυτός να καταβάλει μικρότερο οικονομικό αντάλλαγμα)  ενώ τον ευνοεί σε περίπτωση υπέρβασης (… ο τελικός καταναλωτής καρπώνεται το υπερβάλλον …) .

Επιπρόσθετα, ένας Δήμος (Παπάγου-Χολαργού, ΑΔΑ: ΨΣ11ΩΞ1-ΒΜΝ) στην απόφασή του συμπεριέλαβε τη φράση: εκχώρηση… εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπονται στα συμβατικά τεύχη.

Επομένως, υπάρχει μια άλλη επιλογή για να ενισχύσουμε τις υποδομές του Δήμου πέρα από τον επώδυνο δανεισμό. Η πλειοψηφία των Δήμων, που υλοποιούν προγράμματα αντικατάστασης λαμπτήρων, επέλεξε το Διεθνή Ηλεκτρονικό Ανοιχτό Διαγωνισμό με τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

αποφυγή δανεισμού,
εγγυημένη πιστοληπτική ικανότητα για το μέλλον,
μικρότερο συνολικό κόστος του έργου,
αποτίναξη κάθε οικονομικού και διαχειριστικού κινδύνου,
μεταβίβαση κάθε ρίσκου στον ανάδοχο,
πλήρη απεμπλοκή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου που θα ασκεί μόνο εποπτεία,
καμία επιβάρυνση στους Δημότες – εγγυημένη καταβολή του πλεονάσματος της ενέργειας στο Δήμο.

Ταυτόχρονα με την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στα σημαντικά πλεονεκτήματα μπορεί να προστεθεί η δυνατότητα προληπτικής παρακολούθησης, η αξιοποίηση τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού & ελέγχου της ενέργειας, η παροχή πρόσθετων πληροφοριών, όπως υγρασίας, θερμοκρασίας, κλπ

Δεν θέλω να ασχοληθώ με το δεύτερο ερώτημα, γιατί δεν γνωρίζω πού μπορεί να οδηγήσει κάποιον με ελλιπείς νομικές γνώσεις η διερεύνησή του και η ερμηνεία των ευρημάτων.

Πάντως δεν είναι δύσκολο να βρεθεί πόσοι προμηθευτές πήραν μέρος στο διαγωνισμό, και ποιος τελικά αναδείχθηκε ανάδοχος σε εκείνους τους Δήμους, που προτίμησαν το δανεισμό.

Οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλλουν στους ΟΤΑ να αξιοποιούν κάθε εργαλείο που τους παρέχεται τόσο από τη νομοθεσία όσο κι από τις δοκιμασμένες πρακτικές άλλων οργανισμών είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Με τέτοια νοοτροπία και πρακτική η αλλαγή λαμπτήρων θα καταστεί μια ψηφίδα ενός καλοσχηματισμένου παζλ.

Αλλιώς, όπως λέει το λαϊκό τραγούδι «τζάμπα καίει η λάμπα…»


Υ.Γ. Σπύρο, και αυτός ο κύριος είναι μέσα στους τεχνοκράτες που εργάζονται νυχθημερόν και κοστολογούν το πρόγραμμα της "ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ" όπως ανέφερες στην προχθεσινή σου συνέντευξη στο ΔΙΚΤΥΟ;

3 σχόλια:

  1. Για πόσα χρόνια είναι η σύμβαση παραχώρησης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέα δουλειά στην πόλη: Googlαδορος... συνώνυμα: αυτός που googlαρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣΧΕΤΟΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΡΕ ΣΙΑΜΑΓΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ