Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ "ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΠΕΖΩΝ" ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ

Χ.Υ.Τ.Υ.  ( ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ) ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
 


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: 


Με το Νόμο 4042/12 άρθρο 43 επιβάλλεται ειδικό τέλος ταφής των αποβλήτων (πρόστιμο) σε όποιους από τους Δήμους παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν επεξεργάζονται τα απορρίμματά τους. Το ποσό ορίζεται στα 35€ ανά τόνο για το 2014 και αυξάνεται κάθε χρόνο σε 5€, έως του ποσού των 60€ ανά τόνο. Επίσης εκκρεμούν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 71.000€ την ημέρα για τους Χ.Α.Δ.Α. (οι γνωστές «χωματερές») που πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα.

Έτσι προέκυψε το σημερινό μοντέλο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) - μοντέλο μη βιώσιμο οικονομικά και οικολογικά επικίνδυνο -  το οποίο προβλέπει την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων, με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Υπό το κράτος των προστίμων (το δόλωμα) και υπό τις ευλογίες των μεγαλοεργολάβων και της μνημονιακής πολιτικής που επιθυμεί «λιγότερο κράτος» (το σύστημα), ο Δήμαρχος Σερρών Π.Αγγελίδης προχωρά ολοταχώς και μετά μανίας στην κατασκευή μεγάλης δυναμικότητας εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο, το οποίο  θα χρηματοδοτηθεί  από το ΕΣΠΑ σε ποσοστό έως 60% του επενδυτικού κόστους και το υπόλοιπο θα πληρώσει ο ιδιώτης. Ο διαγωνισμός ανέδειξε την Κοινοπραξία ARCHIRODON GROUP-INTRAKAT-ΕNVITEC ως προσωρινό ανάδοχο της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο Σερρών.

Με το άνωθεν μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων, που επιχειρεί να υλοποιήσει η σημερινή δημοτική αρχή, διαπράττει ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό «έγκλημα».

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ :


Οικονομικό έγκλημα γιατί θα εμπλέξει το Δήμο σε μια πρωτοφανή οικονομική περιπέτεια για τα επόμενα 25 χρόνια - όπως προβλέπει ο όρος της σύμβασης - χωρίς δυνατότητα διαφυγής, επιβάλλοντας στους δημότες δυσβάσταχτα τέλη καθαριότητας, γιατί το κόστος από 15 ευρώ που έχει σήμερα ο τόνος θα εκτοξευθεί πολύ πάνω από τα 100 ευρώ αν συνυπολογίσουμε τα χρήματα που θα πληρώνουμε στον ιδιώτη ( Το κόστος είναι 57,6 ευρώ ανά τόνο + ΦΠΑ πάει 71 ευρώ), το κόστος της αποκομιδής και της μεταφοράς, το κόστος λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(ΣΜΑ) Νιγρίτας και Νέας Ζίχνης και του  Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Παλαιοκάστρου, χρήματα που θα πληρώνουν ασφαλώς οι δημότες. Κόστος πολύ υψηλότερο από το πρόστιμο με το οποίο συστηματικά τρομοκρατεί ο Δήμαρχος τους πολίτες και το οποίο μπορούμε να αποφύγουμε, εφόσον υλοποιήσουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης οικονομικά βιώσιμο.
 

Γιατί με το μοντέλο διαχείρισης που επιλέγεται εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, στερώντας από το δήμο  έσοδα από τη μη πλήρη ανάπτυξη της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και, κυρίως, παρεμποδίζοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού αποδεδειγμένα ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης προσφέρει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας συγκριτικά με την εν λόγω μονάδα επεξεργασίας.

Η Διάβαση Πεζών αντιδρά στην επιλεχθείσα μέθοδος διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων η οποία δεν συνάδει με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ που στην ολομέλεια της τον Ιούλιο 2013 με θέμα «Η ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ» προκρίνει την πρόληψη των αποβλήτων ως τον πρώτο και πιο σημαντικό τρόπο για να μειωθεί η επιβάρυνση στο περιβάλλον, τάσσεται υπέρ της αύξησης του υφιστάμενου υποχρεωτικού στόχου όσον αφορά την ανακύκλωση των αστικών στερεών αποβλήτων σε 70% έως το 2025, τάσσεται υπέρ της βελτιστοποίησης της ανακύκλωσης των οργανικών αποβλήτων και ζητά την απαγόρευση της υγειονομικής ταφής τους, καθώς και τον περιορισμό της καύσης τους,  και, τέλος, εκφράζει τη λύπη της που, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν επενδύσει επαρκώς στην πρόληψη, στη διαλογή και στην ανακύκλωση. Συνεπώς, βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα έρθουμε αντιμέτωπο με νέα πρόστιμα, καθώς το παρωχημένο μοντέλο διαχείρισης που προωθεί ο τωρινός Δήμαρχος δεν ανταποκρίνεται στους νέους στόχους της Ε.Ε.

Αντίθετα, η Διάβαση Πεζών προτείνει ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης που διατηρεί τον αυτοδιοικητικό δημόσιο χαρακτήρα και που κύρια στοιχεία του είναι: η μικρή κλίμακα επένδυσης, ώστε πολύ σύντομα να καθίσταται κερδοφόρα για τους πολίτες, η συμμετοχή της κοινωνίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε στην υλοποίηση ενός μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων απαρχαιωμένου, εχθρικού προς το περιβάλλον, οικονομικά ασύμφορου για τους ΟΤΑ , απαξιωμένου πλέον από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και καταγγελμένου από όλες τις οικολογικές οργανώσεις παγκοσμίως. Η λύση δεν είναι ούτε η ταφή ούτε η καύση, η λύση είναι η πρόληψη!

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ- ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ :


Σε κάθε σπίτι ή διαμέρισμα θα υπάρχουν ειδικά κιβώτια για τα απορρίμματα, τα οποία θα είναι προσβάσιμα μόνον από τους ενοίκους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα κλειδώνουν για να μην υπάρχουν διαρροές. Υπάρχουν, μάλιστα, διάφοροι τύποι κάδων ανακύκλωσης με διαφορετικά χρώματα αναλόγως του είδους των απορριμμάτων: Α) Οικιακά απορρίμματα Β) Συσκευασία γυαλιού (μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός ανάλογα και με το χρώμα του γυαλιού) Γ) Μέταλλα Δ) Πλαστικές συσκευασίες και άλλα πλαστικά Ε) Χαρτί-Χαρτόνι ΣΤ) Αλουμίνιο.

Η διαλογή, λοιπόν, θα γίνεται στην «πηγή», από τον ίδιο τον πολίτη, και έτσι θα εξασφαλίζεται το μειωμένο κόστος επεξεργασίας.

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΥΣ:
    ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ