Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΡΩΝ ΚΑΙ Η "ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ"

  Παναγιώτης Κοτρώνης vs  Αλέξανδρου Χρυσάφη  ... του "εκφραστή των ημιτελών λύσεων"




Τι σχέση έχει ο δήμος Σερρών με τις «έξυπνες πόλεις». Η αβίαστη απάντηση είναι καμία. 


Εν όψει των εκλογών, όλοι οι υποψήφιοι θα μιλήσουν για την «έξυπνη πόλη» και έχουν κάθε δικαίωμα αλλά θα έλεγα και υποχρέωση, γιατί πράγματι αποτελεί την απάντηση για το μέλλον της πόλης μας και του δήμου ευρύτερα. 


Ο μόνος «που δεν δικαιούται διά να ομιλεί» που θα έλεγε κάποιος από το παρελθόν, είναι ο υποψήφιος της απερχόμενης δημοτικής αρχής,  γιατί μετά από ΕΝΝΙΑ (9) χρόνια διοίκησης παραδίδει τον δήμο πιο «ηλίθιο» από ποτέ. 


Και ποια είναι η «έξυπνη πόλη»; ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ, είναι η πόλη που είναι ικανή να συνδέσει την τεχνολογία και την πληροφορική με το πολιτικό όραμα μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βελτίωσης του αστικού χώρου και των αστικών υπηρεσιών. 
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για να γίνει μια πόλη «έξυπνη», δεν είναι η χρήση της τεχνολογίας. Η τεχνολογία υπάρχει και είναι διαθέσιμη . Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανθρώπινη συνεργασία, όλων όσων χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η έξυπνη μεταρρύθμιση του δήμου. Κυρίως πρέπει να υπάρχει ο ηγέτης – Δήμαρχος, ο οποίος θα θελήσει να πραγματοποιήσει το όραμά του για την έξυπνη πόλη και πρέπει να οδηγήσει την διαδικασία χωρίς να υπολογίζει κανένα κόστος. 

Για να μετασχηματίσεις όμως μια οπισθοδρομική, συμβατική πόλη όπως οι Σέρρες σε «έξυπνη», απαραίτητες προϋποθέσεις είναι: 
  1. Να καταγράψεις την υπάρχουσα κατάσταση, που όπως προείπα δεν έχει καμία σχέση με τις «έξυπνες πόλεις».
  2. Να δεσμευθεί ο υποψήφιος Δήμαρχος, εκθέτοντας το όραμά του, όσο και αν η λέξη έχει χάσει το νόημά της.
  3. Επόμενος στόχος είναι να δημιουργήσεις και να αναπτύξεις έναν Οδικό Χάρτη Έργων, ξεκινώντας δυστυχώς από το μηδέν.
  4. Να κατατεθεί η Μεθοδολογία Υλοποίησης.
Όποιος υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2019 πείσει τους πολίτες, ότι έχει την πολιτική βούληση αλλά και τις δυνατότητες  να υλοποιήσει τις τέσσερις αυτές προϋποθέσεις, θα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για να είναι ο επόμενος δήμαρχος του δήμου Σερρών. 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από πλευράς υποψηφιοτήτων, έχουμε και λέμε: 


  • Αραμπατζής Θόδωρος, ως εκφραστής της παράταξης που διοικεί επί εννιά περίπου χρόνια το δήμο νομίζω, ότι μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί, πως μπορεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο όραμα, όταν μάλιστα κατά δήλωση του ιδίου οι Σέρρες αποτελούν ήδη μία «έξυπνη» πόλη.
  • Χρυσάφης Αλέξανδρος, ως εκφραστής των ημιτελών λύσεων ( μισή θητεία στο ΕΒΕΣ, αποτυχημένη προσπάθεια για να εκλεγεί βουλευτής, ίδρυση Κέντρου Προβληματισμού και Μελετών από το 2008 χωρίς καμία δράση ), είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι δεν μπορεί να μετασχηματίσει το δήμο από συμβατικό σε «έξυπνο», παρά την φιλότιμη προσπάθεια να αντιγράψει τα Τρίκαλα.
Η διαδικασία ανάπτυξης ενός κοινού οράματος του «ΣΕΡΡΕΣ : Έξυπνος Δήμος» απαιτεί την σύγκληση ενός ασυνήθιστου συνόλου φορέων σε μία επιτροπή ενιαίου πλαισίου. Κατά την άποψή μου αυτήν την δύσκολη, επίπονη και συνθετική προσπάθεια μόνο ένας μπορεί να την αναλάβει και να την φέρει σε πέρας, και αυτός δεν είναι άλλος από τον Στέφανο Φωτιάδη, ο οποίος εκτός όλων των άλλων διαθέτει και την συσσωρευμένη εμπειρία τόσο από την θέση της Αντιπολίτευσης, όσο και από θέσεις διοίκησης (Δήμαρχος Λευκώνα, Νομάρχης Σερρών). 

Επιπλέον πλαισιώνεται από μία μεγάλη και ισχυρή ομάδα στελεχών, η οποία θα τον βοηθήσει τα μέγιστα στην υλοποίηση του δύσκολου αυτού έργου. 


Τέλος αυτό που πρέπει να προσέξουμε, είναι να πούμε όχι στο αντίγραφο. Να δημιουργήσουμε δηλαδή έναν δικό μας έξυπνο δήμο με τον δικό του έντονο χαρακτήρα και brand name. 

Παναγιώτης Κοτρώνης 

Πρώην δημοτικός σύμβουλος

1 σχόλιο:

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ