Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.
Τον Οκτώβριο του 1973 ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος έχει ήδη αποφασίσει την άρση του Στρατιωτικού Νόμου και να δρομολογήσει την μετάβαση της χώρας στον Κοινοβουλευτισμό με την διεξαγωγή εθνικών εκλογών εντός του 1974.
Την 8 Οκτωβρίου 1973 ορκίζεται η μεταβατική πολιτική κυβέρνηση της Ελλάδος με πρωθυπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη και ρητή εντολή να προετοιμάσει την χώρα για την διεξαγωγή εκλογών την 10 Φεβρουαρίου 1974 οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ διότι η "αυθόρμητη" εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχείου ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και έφερε στην εξουσία τον νέο δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος ματαίωσε την διεξαγωγή των εκλογών
Όμως η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.
Ένα "κοινοβουλευτισμό" του Μεταξά ή της χούντας Παπαδόπουλου-Ιωαννίδη-Μαρκεζίνη εννοείς Ιακχε; Τέτοια ονειρευεσαι.Όμως όσα λάθη και να κάνουν οι ατάλαντοι πολιτικοί και τα κόμματα μας χούντα δέν έρχεται όσο και αν προσπαθεί η Μαυρη αυγη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟ 1973 ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΚΥΡΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ .
ΒΥΡΟΝ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ
Οι συγκρούσεις το 1973 στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο αποτέλεσε την κορύφωση της αντιπαράθεσης των δυο άκρων που υπήρχαν και τότε στην Ελληνική κοινωνία .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι συγκρούσεις αυτές μας αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνη είναι η ύπαρξη των δυο άκρων και η μη έγκαιρη αντιμετώπισής τους .
Ευτυχώς σήμερα ο πρωθυπουργός μας σοφά σκεπτόμενος έχει ανοικτό το μέτωπο ενάντιά τους .
Με ηγέτη των πρωθυπουργό μας και τη βοήθεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης , η Ελλάδα θα πάει μπροστά ότι και να κάνουν τα δυο άκρα που ποντάρουν στην κατάρευση της χώρας .
Με την εθνικά περήφανη πολιτική του , την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και με την εφαρμογή των νόμων και της τάξης ( μην ξεχνάτε δεν κοιμάται τις νύχτες ο πρωθυπουργός μας για να τα πετύχει ) η Ελλάδα θα πάει μπροστά . Έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό μας , όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες .
Κάθε πρωί όλοι οι Έλληνες πρέπει να πηγαίνουν στην εκκλησία και να ανάβουν μια λάμπα ίσα με το μπόϊ του για να τον έχει ο Θεός γερό και δυνατό και να συνεχίσει το τεράστιο έργο του
τρύπια καπότα
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΒΙΑ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΑ(χλα)ΜΑΡΑΣ