Του Κώστα Αχ. Καραμανλή
***
Το ερώτημα που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, είναι ποια Κεντροδεξιά χρειαζόμαστε σήμερα για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης και, ιδίως, τη συνεχή συρρίκνωση της μεσαίας – και της «μικρομεσαίας» – τάξης, που αναπόφευκτα γεννά μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.
Κοιτάζοντας συνολικά το πολιτικό φάσμα, βλέπουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα συγκρούονται δύο βασικές αντιλήψεις: Στα δεξιά, υπάρχουν κυρίως όσοι υποστηρίζουν την πολιτική της απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής και της αυστηρής πειθαρχίας σε περίοδο ύφεσης, αγνοώντας τις συνεπακόλουθες εκρηκτικές κοινωνικές συνέπειες αυτής της πολιτικής – οι οποίες εξωθούν και μέρος των πολιτών προς τα άκρα. Στα αριστερά, βλέπουμε τους επίμονους και αμετανόητους υποστηρικτές ενός αποτυχημένου μοντέλου που προωθεί ένα μεγαλύτερο κράτος, αγνοώντας τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Ειδικά στην Ελλάδα, η Αριστερά αρνείται να δεχθεί πως δεν είναι δυνατόν να ζούμε με τα λεφτά των άλλων.
Ανάμεσα σε αυτές τις δύο ισοπεδωτικές αντιλήψεις, υπάρχει ένα κενό – πολιτικό, κοινωνικό και λογικό. Αυτό ακριβώς το κενό μπορεί και πρέπει να καλύψει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά.
Για να το επιτύχει αυτό, η Κεντροδεξιά πρέπει πρώτα να κάνει την αυτοκριτικήτης: Να αναγνωρίσει τις παθογένειες της σημερινής κατάστασης, τις οποίες οφείλει να αντιμετωπίσει. Να δει ότι η ελεύθερη αγορά λειτουργεί πολλές φορές με στρεβλό τρόπο και δημιουργεί μονοπώλια και ολιγοπώλια, αυτή τη φορά ιδιωτικά. Αντί να ωφελεί τους πολλούς, ευνοεί τους λίγους. Στόχος του φιλελευθερισμού, όμως, είναι να δίνει την ευκαιρία στους πολλούς να ευημερήσουν και όχι να περιχαρακώνει τα οφέλη των λίγων.
Με απλά λόγια, η σύγχρονη Κεντροδεξιά πρέπει να καταλάβει ότι σε μια Ευρώπη όπου υπάρχουν 26 εκατομμύρια άνεργοι και έχει την υψηλότερη φορολογία στον ΟΟΣΑ, είναι φυσικό όλο και περισσότεροι πολίτες να αντιμετωπίζουν την ελεύθερη αγορά με δυσπιστία.
Πώς απαντάμε σε αυτή τη δυσπιστία;
Πρώτον, δείχνοντας έμπρακτα ότι αναγνωρίζουμε τα προβλήματα.
Δεύτερον, με σταθερή και χαμηλή φορολογία, που τελικά συνεπάγεται επενδύσεις, ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Η σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά πρέπει να στηριχθεί στον απαράβατο κανόνα πως ο πολίτης έχει το δικαίωμα να κρατήσει τα περισσότερα από αυτά που κερδίζει παράγοντας.
Τρίτον, επιφυλάσσοντας στο κράτος ρόλο επόπτη, που εγγυάται τη λειτουργία ενός δίκαιου μηχανισμού αγορών και επεμβαίνει για να διατηρήσει τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού και την αποφυγή των μονοπωλίων. Το κράτος πρέπει να προστατεύει τον ανταγωνισμό προς όφελος των πολιτών, όχι μεμονωμένες επιχειρήσεις.
Και τέταρτον, οικοδομώντας ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος που μοιράζει με προσοχή, ευαισθησία και δικαιοσύνη τους πόρους του, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει ιδίως το νέο κοινωνικό πρόβλημα της Ευρώπης: την ανεργία και τον επακόλουθο κίνδυνο της φτώχειας. Με προτεραιότητα στον πολίτη και όχι στην «ενδιάμεση» γραφειοκρατία. Αλλωστε, μια ισχυρή οικονομία οφείλει να στηρίζει όσους έχουν ανάγκη για βοήθεια.
Ας αφήσουμε, λοιπόν, την Αριστερά να μιλάει για ακόμα μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λογικές του χθες. Εμείς, ως γνήσιοι εκφραστές του ορθολογικού και ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, πρέπει να εφαρμόσουμε έναν λαϊκό, δημοκρατικό καπιταλισμό, που να δίνει σε όλους την ευκαιρία να επωφεληθούν από αυτόν, ώστε να οδηγεί σε ευημερία. Οπως είχε πει ο Ανταμ Σμιθ: «Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ανθίσει και να ευτυχήσει με ασφάλεια αν το μεγαλύτερο μέρος των μελών της είναι φτωχό και εξαθλιωμένο».
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η σύγχρονη Κεντροδεξιά μπορεί να δει την κρίση και ως ευκαιρία να βελτιώσει την ελεύθερη αγορά και την κοινωνική ισορροπία. Για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την εθνική κρίση χωρίς ισχυρή και αξιόπιστη Κεντροδεξιά. Παρά το πολιτικό κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο μοναδικός πολιτικός φορέας που έχει τη βούληση και τη δύναμη να εγγυηθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας.
ΥΓ.: Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο στο κλείσιμο. Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε γεννήθηκα την ίδια χρονιά με τη Νέα Δημοκρατία και έζησα μέσα στο ίδιο μου το σπίτι την ιστορία της. Είμαι υπερήφανος για όσα έχει προσφέρει η παράταξη στον τόπο – αλλά αναγνωρίζω και τα λάθη της. Δεν μπορώ όμως να την αντιμετωπίσω ως «μουσείο». Το ένδοξο χθες δεν φτάνει. Η παράταξή μας οφείλει να είναι η σύγχρονη Κεντροδεξιά που θα φέρει ξανά ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο. Ο ρόλος της τα δύο τελευταία δύσκολα χρόνια είναι καθοριστικός για να σταθεί η χώρα όρθια μέσα στην Ευρώπη. Είναι καιρός να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τις νέες ανάγκες, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα να γυρίσει επιτέλους σελίδα.
Θα συμφωνήσω με τις διαπιστώσεις στο επίπεδο επικοινωνιακής τακτικής κατά την εκφορά του πολτικού λόγου αλλά αυτές όχι μόνο δεν παράγουν πολιτική αλλά και και εκ διαμέτρου αντίθετες με την κυβερνητική πρακτική που όλοι μας βιώνουμε
Ποια είναι η όμορφη ξανθιά βουλευτίνα, πρώην σύζυγος Μαγκριώτη, που κόλλησε δίπλα στον Σαμαρά στη Βουλή [εικόνες]
ΑπάντησηΔιαγραφήMια νεαρή ξανθιά βουλευτίνα έκλεψε τις εντυπώσεις στο καφενείο της Βουλής, το πρωί της Δευτέρας αμέσως μετά τον αγιασμό. Δεν ήταν μόνο η εντυπωσιακή της εμφάνιση που τράβηξε τα βλέμματα, αλλά και το γεγονός ότι «κόλλησε» δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά και δεν τον άφησε ούτε να... κουνηθεί. Ο λόγος για την Φωτεινή Αραμπατζή.
Η 40χρονη σήμερα δημοσιογράφος ήταν παντρεμένη επί 10 χρόνια με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη. Το ζευγάρι χώρισε το 2011 και ένα χρόνο αργότερα η όμορφη ξανθιά κατεβαίνει υποψήφια με τη ΝΔ στις Σέρρες και εκλέγεται με άνεση βουλευτής.
Από το Λονδίνο καναλάρχισσα στις Σέρρες
Το 1998, αμέσως μετά το τέλος των σπουδών της στη Νομική Θεσσαλονίκης και το Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο πρακτορείο ειδήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Αραμπατζή επέστρεψε μόνιμα στις Σέρρες και στήνει από το μηδέν τον τηλεοπτικό σταθμό ΔΙΚΤΥΟ, ο οποίος μόλις είχε αποκτηθεί από την οικογένειά της, που μεταξύ άλλων έχει στην κατοχή της δύο εφημερίδες και έναν ραδιοφωνικό σταθμό.Το 2008 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών στο London School of Economics στις Πολιτικές Επιστήμες και στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.
Μέσω του τηλεοπτικού σταθμού που διεύθυνε, ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική και περιβαλλοντική δράση με τηλεμαραθώνιους για συγκέντρωση χρημάτων για αναξιοπαθούντες Σερραίους, αλλά και εκστρατείες καθαρισμού της λίμνης Κερκίνης και άλλων περιοχών του νομού.
Το διαζύγιο με τον Μαγκριώτη
Μάλιστα, λέγεται ότι το γεγονός αυτό, η αφιέρωσή της στη δουλειά έφερε και το διαζύγιο με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, αφού οι αυξημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεών της κρατούσαν την Φωτεινή Αραμπατζή στις Σέρρες, ενώ τα καθήκοντα του Μαγκριώτη τον ήθελαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Αραμπατζή-Μαγκριώτης
Η πρόταση για τις εκλογές
Πληροφορίες, την εποχή που άρχισε να διακινείται το σενάριο καθόδου της Φωτεινής Αραμπατζή στις εκλογές με τη ΝΔ, λίγους μήνες πριν την πρώτη αναμέτρηση του 2012, ήθελαν την όμορφη δημοσιογράφο να έχει δεχθεί προτάσεις από τη Συγγρού για να θέσει υποψηφιότητα και στις εκλογές του 2007 και 2009, τις οποίες όμως απέρριπτε λόγω του γάμου της με τον κ. Μαγκριώτη. Το 2012, όμως, έχοντας πλέον τραβήξει χωριστούς δρόμους με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε την πρόταση και εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ. Η εκλογή της έφερε αλλαγές στον τηλεοπτικό σταθμό που διηύθυνε επί δέκα χρόνια, με την αδελφή της Μαρία Αραμπατζή, γνωστή από την τηλεοπτική της παρουσία στον ΑΝΤ1, να επιστρέφει στην πατρίδα της τις Σέρρες και να αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της εταιρείας μέσων ενημέρωσης που ανήκει στην οικογένεια.
ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ?
ΑπάντησηΔιαγραφήO Σαμαράς έκλεισε ραντεβού στην Αραμπατζή και τον Σταϊκούρα Ποιά ήταν η συζήτηση στο καφενείο της Βουλής
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί πολύ κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής της θητείας, έθεσε η Φωτεινή Αραμπατζή
στον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο καφενείο της Βουλής. Ο λόγος για τους αγρότες που έχει γεννηθεί το 1948 και αντί για τα 65 θα βγουν στην σύνταξη στα 67, κάτι που απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα την συγκεκριμένη κατηγορία.
"Κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτούς" ήταν το θέμα που έθεσε η Αραμπατζή, που προέρχεται από έναν κατ εξοχήν αγροτικό νομό, όπως είναι οι Σέρρες. Ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε άμεσα στον Σταικούρα και έκλεισε ραντεβού για να δει τηνΦωτεινή Αραμπατζή ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈξαλλος ο Καραμανλής με Τζιτζικώστα, Βλάχο και Κακλαμάνη
Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε για μια ακόμη φορά ότι τιμά και σέβεται τον Κώστα Καραμανλή...Στην ομιλία του αναφέρθηκε στον πρώην Πρωθυπουργό εκθειάζοντας τη στάση του, λέγοντας πως ήδη από την άνοιξη του 2009, ζήτησε τη συνεργασία όλων των κομμάτων για να προλάβουμε την κρίση. «Δεν εισακούστηκε τότε. Του απάντησαν με το περιβόητο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», που σήμερα πάλι βρίσκει μιμητές. Και τη συνέχεια την ξέρουμε. Τη γνώρισε, όμως και ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, παρά τα όσα διαρρέουν διάφοροι, τα διάφορα που γράφονται ή λέγονται για τις σχέσεις των δυο, ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στα μέσα της εβδομάδας στον Κ. Καραμανλή και τον ενημέρωσε για την επιλογή του να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Και όπως μαθαίνουμε ο Κ. Καραμανλής είναι εξοργισμένος με όσους χρησιμοποιούν το όνομά του και φέρεται να έχει διαμηνύσει, μέσω συνεργατών του, σε Γιώργο Βλάχο, Νικήτα Κακλαμάνη και Απόστολο Τζιτζικώστα, να...μαζευτούν, ειδικά με τα όσα είπαν για άλλη κυβέρνηση εθνικής ενότητας και άλλον πρωθυπουργό!
ΠΟΙΑ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ; Αυτήν τής Απληστίας τού καραμανλισμού πού σέ απόλυτη ταύτηση μέ τόν μπεκρούλιακα μάς κατέστρεψε. Βρέ βουτηρομπεμπέ γόνε τής τεμπελχανίας αι σιχτίρ καί σύ καί τό κολόσόι σου.. μά προ πάντων οι σφογγοκολάριοί σας ούσσσσσσσσσσστ
ΑπάντησηΔιαγραφή