Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

ΔΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ

"ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ" ΠΑΡΕΔΩΣΕ Η ΜΑΝΤΑΜ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ


«Πέρασε» τελικά του Σόιμπλε, παρά τους «λεονταρισμούς» της κυβέρνησης - Εάν το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα, η Αθήνα θα «κόψει» από τις συντάξεις, για να καλύψει τη διαφορά.

Δέσμευση για «κόφτη» στις συντάξεις περιλαμβάνει, σύμφωνα με «non paper» της κυβέρνησης, η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), η οποία, όπως ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανοίγει τον δρόμο για να επαναρχίσει η διαδικασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου

 Τι λέει η επιστολή; Τα αυτονόητα. 

Ότι: 
- Το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν, προχθές, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
- Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017. 

Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Και υπενθυμίζεται " Ο ΚΟΦΤΗΣ", ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι. 

Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) -γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών –, τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016». 

ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ "Ο ΚΟΦΤΗΣ". ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ !!!! 


 Αν και δεν δίνει στη δημοσιότητα -όπως ζητά η αντιπολίτευση- το πλήρες και ακριβές κείμενο της επιστολής που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στους θεσμούς, η κυβέρνηση επιχειρεί, με το «non paper», να καθησυχάσει ότι «η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα έχει συμφωνήσει». Αυτό που ξεκάθαρα προκύπτει από το κυβερνητικό «non paper», είναι ότι, σε περίπτωση που ο «μποναμάς Τσίπρα» στους χαμηλοσυνταξιούχους «εκτροχιάσει» το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016, τότε η κυβέρνηση θα λάβει «αντισταθμιστικά» μέτρα -ήτοι, θα καλύψει το όποιο κενό, «κόβοντας» χρήματα από εκεί που τα έδωσε, δηλαδή από τους συνταξιούχους. 

Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι πέρασε η σκληρή γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τους «λεονταρισμούς» της κυβέρνησης, που υποχρεώθηκε σε δήλωση μεταμέλειας και άτακτη υποχώρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωστή δέσμευση της κυβέρνησης για τον δημοσιονομικό «κόφτη» δαπανών δεν αφορούσε συγκεκριμένα στις συντάξεις, ενώ, με την επιστολή Τσακαλώτου, καθίσταται σαφές ότι οι περικοπές θα γίνουν στους συνταξιούχους, σε περίπτωση που οι στόχοι για το πλεόνασμα του 2016 δεν επιτευχθούν, εξαιτίας της «13ης σύνταξης» που έδωσε η κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης, είναι ξεκάθαρη η δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να μην προχωρήσει εκ νέου σε εξαγγελία παροχών, δίχως προηγουμένως να υπάρξει συνεννόηση και ενημέρωση των θεσμών, ενώ δηλώνεται σαφώς ότι, τυχόν υπεραπόδοση στα έσοδα, θα κατευθυνθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας [...] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών [...] για τη δημιουργία ενός "μαξιλαριού ρευστότητας" (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών». Την ίδια ώρα, πηγές του ESM επιβεβαιώνουν ότι έλαβαν την επιστολή Τσακαλώτου, η οποία επαναβεβαιώνει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και στις προβλέψεις του Μνημονίου, ειδικά στο ζήτημα των συντάξεων. Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν, όπςω έκανε χθες και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η διαδικασία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα επανεκκινήσει τον Ιανουάριο του 2017.

3 σχόλια:

  1. Τα 620 εκ μοιράστηκαν και έτσουξαν μπαγλαμά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιά Μαντάμ...εννοείς..την Σουσού η την Ορτάνς..η της Έντιθ Πιάθ...Madame...Madame....???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Κούλης έμεινε με την π@ύτσα, συγγνώμη με το παρών ήθελα να πω , στο χέρι . Χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ