Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

ΓΕΖΙΝΤΙ : ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

 ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΑΡΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΕΡΡΑΣ
 

o iakxos: ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΚΟΥΦΙΑ ΤΟΥΣ ;:   ΤΟ ΡΕΜΑΛΙ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ  ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ !  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΚΑΛΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΧΑΛΑΣΕΣ ...       


Τις τελευταίες μέρες ο πλανήτης μαθαίνει για τους Γεζίντι. Είναι από τις περιπτώσεις που ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του σε ξεχασμένες κοινότητες μόνο τις στιγμές της μεγαλύτερης φρίκης. Όπως αυτές που ζουν οι χιλιάδες Γεζίντι προσπαθώντας να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές του Ιράκ, που είναι αποφασισμένοι να τους αφανίσουν αν δεν αλλαξοπιστήσουν. Δηλαδή αποτελούν στόχο των τρομοκρατών ως προδότες του Ισλάμ και του Προφήτη.

Οι Γεζίντι του βορείου Ιράκ είναι μια ιδιαίτερη κοινότητα που στην πλειονότητα της είναι Κουρδόφωνη (οι περισσότεροι Γεζίντι μιλάνε διάφορες παραλλαγές της βόρειας κουρδικής διαλέκτου Κουρμάντζι). Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τους ιστορικούς και τους εθνολόγους. Πολλοί μάλιστα από τους γείτονες τους αλλά και κάποιοι παλιοί ευρωπαίοι εθνογράφοι, τους αποκαλούν λάτρεις του σατανά. Διασκορπισμένοι ανάμεσα στο Ιράκ, τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του νότιου Καυκάσου, τη Σύρια, άλλες γειτονικές χώρες, αλλά και την Ευρώπη, την Αυστραλία, όπου έχουν μεταναστεύσει πολλοί, οι Γεζίντι βρίσκονται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους. Μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι αρνήθηκαν να μάθουν γράμματα, θεωρώντας ότι οι παραδόσεις τους μπορούν να μεταδίδονται μόνο με τα τραγούδια, τα έθιμα και τις διηγήσεις τους.

Οι Γεζίντι υπολογίζονται σε περίπου 700.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με αφιέρωμα της Washington Post, αλλά η συντριπτική πλειονότητα της κοινότητας- μισό εκατομμύριο με 600.000 άτομα- είναι συγκεντρωμένοι στο βορρά του Ιράκ. Η πόλη Σιντζάρ ήταν το κέντρο τους, αλλά τώρα είναι υπό την κατοχή των ισλαμιστών που φαίνονται αποφασισμένοι για εθνοκάθαρση.

Πρόκειται για πιστούς του θρησκευτικού συγκρητισμού, δηλαδή η πίστη τους είναι ένα μείγμα αρχαίων θρησκειών. Ιδρυτής της κοινότητας ήταν ένας σεΐχης του 11ου αιώνα, με ρίζες στην πρώτη μεγάλη ισλαμική πολιτική δυναστεία. Ο τάφος του βρίσκεται στην πόλη Λαλίς και είναι τόπος προσκυνήματος για τους Γεζίντι. Τώρα υπάρχουν αναφορές ότι έχει μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό για τους εκτοπισμένους.

Αν και έχουν σχέσεις με το Ισλάμ, η πίστη τους διαχωρίζεται αισθητά. Ακολουθούν προ-ισλαμικές και περσικές παραδόσεις, πιστεύουν σε μία μορφή μετενσάρκωσης και εφαρμόζουν ένα αυστηρό σύστημα με κάστες. Έχουν «δανειστεί» στοιχεία από τον Ζωροαστρισμό, που κυριαρχούσε στην περιοχή όπου τώρα αποτελεί εδάφη του Ιράν πριν από την έλευση του Ισλάμ και από τον Μιθραϊσμό- μία μονοθεϊστική θρησκεία που ήταν δημοφιλής τους αιώνες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους στρατιώτες.

Συνηθίζουν να ανάβουν κεριά στις τελετές τους, ως σύμβολο του θριάμβου του φωτός έναντι του σκότους, πιστεύουν σε ένα Θεό που αντιπροσωπεύεται από επτά αγγέλους. Ένας από αυτούς, ο Malak Tawous, εστάλη στη Γη μετά από την άρνησή του να υποκύψει στον Αδάμ. Έχει τη μορφή παγωνιού, δεν θεωρείται ούτε καλός ούτε κακός από τους Γεζίντι, αλλά οι Μοσουλμάνοι τον γνωρίζουν ως «Σατανά». Το Ισλαμικό κράτος έχει δικαιολογήσει τη σφαγή των Γεζίντι λέγοντας ότι είναι «προσκυνητές του διαβόλου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στο στόχαστρο τώρα. Ένα μέλος των Γεζίντι, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία της στο κοινοβούλιο του Ιράκ αναφέρθηκε στις 72 σφαγές που έχει υποστεί ο λαός της.

πηγή: turkishgreeknews.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ