Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

XABOYZA ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ BOUTAR ΠΑΣΑ

ΠΟΡΙΣΜΑ - ΦΩΤΙΑ ΤΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ




Ερώτηση Χρυσής Αυγής


Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Σερρών του Λαϊκου Συνδέσμου ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Αρτέμης Ματαθαιόπουλος καταθεσε στην Βουλή των Ελληνων ερώτηση σχετική με το πόρισμα ορκωτών λογιστών οι οποίοι διενήργησαν έλεγχο στα οικομομικά της Δημοτικής Επιχείρησης "Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας" του Δήμου Θεσσαλονίκης.


ΘΕΜΑ: «Σωρεία οικονομικών ατασθαλιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με πόρισμα ορκωτών λογιστών»



Δεκάδες παρατυπίες και οικονομικές τρύπες προκύπτουν από πόρισμα ορκωτών λογιστών για τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεων των ετών 2010, 2011, 2012 και 2013 της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας του δήμου Θεσσαλονίκης.  Στην εισαγωγή του σημειώματος προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας οι ορκωτοί λογιστές αναφέρουν ότι δεν τέθηκαν υπόψη τους υπογεγραμμένες και εγκεκριμένες Οικονομικές Καταστάσεις (Ισολογισμός, Αποτελέσματα Χρήσης, Πίνακας διάθεσης αποτελεσμάτων) από τους νόμιμους εκπροσώπους της Δημοτικής Επιχείρησης και από τον προϊστάμενο του Λογιστηρίου καθώς επίσης και πως δεν βρέθηκαν στα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσεις σύνταξης - έγκρισης των εν λόγω Οικονομικών Καταστάσεων. Για τις χρήσεις 2010, 2011 και 2012 ο έλεγχος, οι αναλύσεις και τα ευρήματα που παρατίθενται παρακάτω βασίζονται σε Οικονομικές Καταστάσεις, όπως αυτές αναγράφονται στο βιβλίο Απογραφών και Ισολογισμών. Ειδικά για τη χρήση του 2013, οι Οικονομικές Καταστάσεις δεν είναι καταγεγραμμένες ούτε στο Βιβλίο Απογραφών και Ισολογισμών. Για τη χρήση αυτή, οι ορκωτοί λογιστές αναγκαστικά έλαβαν υπόψη αυτόν που τους δόθηκε από το Λογιστήριο, σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα.
Ακολουθούν ορισμένα από τα δεκάδες σημεία της έκθεσης των ορκωτών λογιστών από τα οποία προκύπτουν ταμειακά κενά, με νομικές παρατυπίες και όχι μόνο:
1) Το προσάρτημα (πληροφορίες ισολογισμού) δεν κατατέθηκε ποτέ.
2) Το 2012 εμφανίσθηκαν στο Μητρώο Παγίων (μόνο και όχι στη Γενική Λογιστική) εκκαθαρίσεις αναπόσβεστης αξίας, οι οποίες όμως στο Μητρώο Παγίων της επόμενης χρήσης 2013 «εξαφανίστηκαν». Στην επόμενη χρήση 2013 διενεργήθηκαν μάλιστα αποσβέσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις Αναγεννήσεως και Αγγελάκη, από τις οποίες η Εταιρεία είχε αποχωρήσει.
3) Στο Μητρώο Παγίων η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας δεν καταχωρούσε εξατομικευμένα στοιχεία του παγίου (είδος μηχανήματος, τύπος, μοντέλο, λοιπά στοιχεία ταυτότητας). Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να ελεγχθεί αν υπάρχει στις εγκαταστάσεις το κάθε μηχάνημα, ή όχι.
4) Στον έλεγχο των πελατών για οφειλές της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας προς πελάτες μόλις το 2,75% των πελατών απάντησε στις σχετικές επιστολές επιβεβαίωσης, ενώ υπήρξαν επιστολές που επιστράφηκαν διότι υπήρξε «άγνωστος παραλήπτης».
5) Στις προκαταβολές προσωπικού προκύπτει ότι στη χρήση 2013 το ποσό των 63.299,09 Ευρώ που εμφανίζεται πρώτη φορά αφορά κατά κύριο λόγο απαίτηση από τον εργαζόμενο Π.Α αξίας 47.000 Ευρώ. Η απαίτηση αυτή σε προηγούμενες χρήσεις βρίσκονταν καταχωρημένη σε υπολογαριασμούς των «Πιστωτών» και μεταφέρθηκε στις απαιτήσεις στις 31.12.2013.
6) Στις ταμειακές συναλλαγές διαπιστώθηκε ότι οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν ορισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και διενεργούν ταμειακές συναλλαγές και συναλλαγές με τις τράπεζες διενεργούν ταυτόχρονα και λογιστικές εγγραφές στα βιβλία της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, γεγονός που απαγορεύεται από τις αρχές του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και εγκυμονεί διαχειριστικούς κινδύνους.
7) Στην κατάσταση των προμηθευτών με πιστωτικά υπόλοιπα προκύπτει ότι ενώ τα στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας ότι η εταιρεία χρωστά στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 17.500 Ευρώ η ίδια η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας της οφείλει 12.940 Ευρώ.
8) Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της εταιρείας MASS Α.Ε., η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία πλήρωσε για παροχή υπηρεσιών την Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, χωρίς όμως η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας να έχει στοιχεία της εταιρείας.
9) Στον Λογαριασμό εκκαθαρίσεως φόρων-τελών της ετήσιας δήλωσης Φόρου Εισοδήματος, ο οποίος πρέπει να περιέχει ακριβώς το ποσό που καλείται να καταβάλει η επιχείρηση ως φόρο εισοδήματος κάθε χρονιά αυξομειούμενο με προκαταβολές και παρακρατήσεις φόρων. Σε όλες τις εξεταζόμενες χρήσεις υπάρχουν μικρές ή μεγάλες διαφορές. Ενώ στις χρήσεις 2010, 2011 και 2012 προέκυπταν μικροποσά της τάξης των 500 Ευρώ στην τελευταία χρήση 2013 προέκυψε από την δήλωση ως πληρωτέο το ποσό των 19.809,59 Ευρώ ενώ ο λογαριασμός ήταν μηδέν (00,00).
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθενται οι συναρμόδιοι υπουργοί να θέσουν άμεσα υπ’όψιν της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου το πόρισμα των ορκωτών λογιστών προκειμένου να επιληφθεί ανώτατη εισαγγελική αρχή και να εκκινήσει προανακριτική διαδικασία ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη διάπραξη παράνομων πράξεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και ενεργειών της διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του δήμου Θεσσαλονίκης;

Προτίθενται οι συναρμόδιοι υπουργοί, ανεξάρτητα από την δικαστική διερεύνηση του θέματος, να διενεργήσουν άμεσα επείγουσα και εκτενή διοικητική έρευνα στα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται το εν λόγω πόρισμα προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παράνομες πράξεις;
Αθήνα, 13/03/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Αρτέμιος Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

1 σχόλιο:

  1. iakxe ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΣ?
    ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΛΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΗ!
    ΨΑΞΕ ΛΙΓΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ?
    XABOYZA ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΣΑ !
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΚΑΝΕΙΣ????????????????????????????????????????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ