Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΑΕΡΑ - ΠΑΤΕΡΑ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

\




Ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας: «Είναι μια άκρως εντυπωσιακή επιχείρηση, ελπίζω παρά το ότι έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που χειρίστηκε την υπόθεση, τον γνωρίζω πολλά χρόνια, ελπίζω όμως να έχει τηρηθεί η ακραία νομιμότητα. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις που έχουν άμεση σχέση με την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Πολίτευμα, η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι στον ακραίο βαθμό ακριβοδίκαια. Δεν είναι συνηθισμένο γεγονός μέσα σε μία εβδομάδα να διατυπώνονται κατηγορίες οι οποίες αφορούν τους αρχηγούς και τα στελέχη κομμάτων. Είναι πρωτοφανές στην Ελλάδα, δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι να υπάρχει ανάλογο προηγούμενο. 

 Θέλω να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί το να συλλαμβάνονται κάποιοι με την αυτόφωρη διαδικασία, δεν έχει γίνει σαφές αν συνελήφθησαν για το αυτοφώρω διαπραχθέν αδίκημα, βεβαίως το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση είναι διαρκές αδίκημα και είναι αυτόφωρο. Το θέμα είναι ότι αν υπάρχει μόνο το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, θα το πω πολύ σκληρά, θα υπάρξουν πάρα πολλά νομικά προβλήματα. Διότι αν το μόνο που τους αποδίδεται είναι η συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση υπάρχει ένα τεράστιο νομικό κενό. Να σας πω ότι το συγκεκριμένο αδίκημα το οποίο είναι νεαρό αδίκημα στο δικαιοδοτικό μας σύστημα, μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε το αδίκημα συστάσεως συμμορίας το οποίο ήταν πλημμέλημα και δεν δικαιολογούσε αυτές τις ποινικές μεταχειρίσεις που υπάρχουν τώρα που είναι καθείρξεις τουλάχιστον 5 ετών. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι αυτή η εγκληματική οργάνωση της οποίας τα μέλη έχουν συλληφθεί να είναι βέβαιο ότι θα αποδοθούν και πράξεις εγκληματικές τις οποίες έχουν κάνει. 

Γιατί το έγκλημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση είναι δευτερεύον έγκλημα... Εγκληματική οργάνωση να σας πω τι σημαίνει.  Σημαίνει μια ένωση προσώπων οι οποίοι σκοπό έχουν να κάνουν εγκλήματα. 
Αυτή η ένωση προσώπων έχει αρχηγό, έχει υπαρχηγούς, έχει μέλη που έχουν ρόλους. Όταν όμως αποδώσεις μια τέτοια κατηγορία, θα πρέπει συγχρόνως να πεις: αυτοί οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτή την εγκληματική οργάνωση έκαναν και τα εξής αδικήματα. Αυτό το έγκλημα που είναι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως το οποίο συνέβη τις προηγούμενες μέρες από αυτόν τον άνθρωπο που για μια διαφορά, δεν ξέρω για ποιο λόγο αφαίρεσε τη ζωή ενός ανθρώπου, συμμετέχουν ως αυτουργός ο συγκεκριμένος, ως απλός συνεργός ο συγκεκριμένος, ως ηθικός αυτουργός ο συγκεκριμένος. Η άσκηση ποινικής δίωξης σημαίνει ότι πιθανολογεί ένας εισαγγελέας, που είναι ο αρμόδιος να ασκεί δίωξη, ότι διεπράχθη ένα αδίκημα. Δεν σημαίνει ότι απεδείχθη ότι διεπράχθη ένα αδίκημα. Το αν υπάρχει αδίκημα θα το πει μόνο το δικαστήριο. Η εισαγγελική εξουσία τελειώνει εκεί που αρχίζει η δικαστική. Ο ανακριτής με έναν εισαγγελέα θα κρίνουν εντός 5 ημερών από την ημέρα που συνελήφθησαν οι άνθρωποι αν θα είναι προσωρινά κρατούμενοι ή ελεύθεροι. Οι λόγοι που κάποιος κρατείται προσωρινά, είναι τρεις. Ο ένας είναι να είναι ύποπτος φυγής, ο δεύτερος είναι να είναι ένας επικίνδυνος εγκληματίας που αν παραμείνει ελεύθερος θα επαναλάβει την πράξη του και ο τρίτος είναι να είναι μια επικίνδυνη προσωπικότητα που θα δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως. Δηλαδή να πιάσει έναν έναν τους μάρτυρες, να τους εκβιάσει και να τους πιέσει να αλλάξουν τις καταθέσεις τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ