Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΟΙ "45ΑΡΗΔΕΣ" ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο "ΦΤΕΡΩΤΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ"

Ποινική δίωξη σε βάρος των Αφων Ψωμιάδη άσκησε ο εισαγγελέας για απευθείας αναθέσεις νομαρχιακών έργων
.
Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδερφού του Διονύση, για την πολύκροτη υπόθεση με τα λεγόμενα "45άρια" έργα, τα οποία φέρεται να ανέθετε απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε εργολάβους.


Ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρος Τσόγκας, άσκησε σε βάρος του πρώην νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και του αδερφού του, Διονύση, πρώην αντινομάρχη, ποινικές διώξεις για απλή συνέργεια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.


Για την ίδια υπόθεση διώκονται για απιστία σε βάρος του δημοσίου, άλλα 19 άτομα, μεταξύ των οποίων διευθυντές, τμηματάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, την τετραετία 2006 - 2009. Κατηγορούνται ότι "έσπαζαν" μεγάλα έργα σε μικρότερα (προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ) και τα ανέθεταν απευθείας, με συνοπτικές διαδικασίες, σε κατασκευαστικές εταιρείες.


Όπως προέκυψε από την προκαταρκτική εξέταση, που διενήργησε ο εισαγγελέας Ευάγγελος Μπακέλας, πρόκειται για 340 έργα, από τα οποία 23 πληρώθηκαν σε κατασκευαστές, χωρίς να εκτελεστούν.


Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, ότι συνέτασσαν μελέτες για προϋπολογισμούς, ύψους 45.000 ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων.

ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ... 4-3-2013

Συμπληρωματική ποινική δίωξη για τις κακουργηματικές πράξεις της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του έκπτωτου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση, για τα λεγόμενα «45άρια», τα έργα που φέρεται να ανέθετε απευθείας η Νομαρχία Θεσσαλονίκης με πρόχειρους διαγωνισμούς. 

Η δίωξη ασκήθηκε από την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κατσή, η οποία παρέλαβε το τελικό πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή που διερεύνησε την υπόθεση και αφορά σε συνολικά 456 έργα, κατά το διάστημα 2006-2011, από τα οποία υπολογίζεται ότι ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο με 4,1 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. Αφορούν δε το διάστημα που ο Π. Ψωμιάδης ήταν νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο αδελφός του Διονύσης, αντινομάρχης Τεχνικών Έργων. Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και τον άλλοτε γενικό διευθυντή της Νομαρχίας Δημήτρη Λευκόπουλο.
.
Επιπλέον, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών απήγγειλε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος - κατά περίπτωση- για απιστία, ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία στην προηγούμενη πράξη, ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια στην προηγούμενη πράξη εναντίον υπαλλήλων της Νομαρχίας, μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και τοπικών εργολάβων.

Οι πρώτες κατηγορίες για την υπόθεση είχαν απαγγελθεί πέρσι τον Μάρτιο και αφορούν συνολικά περί τα 30 άτομα. 

Μετά τη νέα δίωξη οι δύο δικογραφίες αναμένεται να συσχετιστούν για να γίνει κύρια ανάκριση.Η υπόθεση αφορά έργα, προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ, τα οποία ανατίθεντο απευθείας σε εργολάβους με πρόχειρους διαγωνισμούς.

Όπως κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, τα μεγάλα έργα «έσπαγαν» σε «45άρια» με τρεις κυρίως μεθόδους:
- Αρχικά εγκρίνονταν έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς, για τα οποία όμως, αντί να συνταχθούν μελέτες και να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης, συντάσσονταν μελέτες για προϋπολογισμούς έργων ύψους 45.000 ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων.
.
- Σε άλλες περιπτώσεις έργων με υψηλούς προϋπολογισμούς συντάσσονταν μελέτες των 45.000 ευρώ, αντί να προκηρυχτούν ανοιχτές δημοπρασίες, όπου παρέχονται μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους (25% έως 40%). Με τη μέθοδο του «σπασίματος» του έργου οι εκπτώσεις ήταν 2% έως 4%.
.
- Επίσης εγκρίθηκαν αυτοτελή έργα ύψους 45.000 ευρώ, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, το φυσικό τους αντικείμενο αποτελούσε τμήμα έργου με προϋπολογισμό πολλαπλάσιο των 45.000 ευρώ.
.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τον Απρίλιο του 2010 που διατάχθηκε από την Εισαγγελία να διερευνηθεί η υπόθεση, τόσο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης όσο και ο αδερφός του Διονύσης επί της ουσίας δεν έχουν τοποθετηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών, καθώς αρκέστηκαν στο να προβάλλουν αιτήματα ακυρότητας εστιάζοντας σε δικονομικά ζητήματα που εγείρονται στην υπόθεση.

5 σχόλια:

  1. 60% ΤΟΥΣ EΔΙΝΑΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ

    ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΚΑΙ ΤΟΥΣ 45ΡΗΔΕΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ

    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΤΕΡΩΤΟ ΓΙΑΤΡΟ

    ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΚΕΛΛΑΚΙ EVER

    AKOMH ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΩΡΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ

    ΠΟΥ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΑΣ

    ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΜΑΣ

    ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ

    ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ

    ΓΙΑΤΙ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

    ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ










    ΣΠΟΥΔΑΡΧΙΔΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ .

    ΣΑ(χλα)ΜΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ 45; ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ; ΤΙ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΒΑΛΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΣΟΥ Ο ΠΕΡΔΙΚΙΔΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ.....ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΜΩΣ...ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΓΛΥΦΕΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ....ΛΑΜΟΓΙΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΠΟΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ(ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΩΝ) ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ,Κ.Λ.Π. ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ