My visitors

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΝΙΚΟΣ ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ ΚΑΙ Ο "ΕΘΝΑΡΧΗΣ"


Ο "ΑΚΑΠΝΟΣ" ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ "Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ" ΤΟ 1974 ΦΥΛΑΚΙΣΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΠΟΥ "ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ" ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟ 1964 Νικόλαος Ντερτιλής: Εγώ δεν θα... αρρωστήσω

Του Τασου Τελλογλου

Ο Νικόλαος Ντερτιλής είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση ανάμεσα στους ανθρώπους που έμειναν γνωστοί σαν πρωταίτιοι. Σύμφωνα με μια αφήγηση του ιδίου στον γράφοντα, στις φυλακές Κορυδαλλού στις 25 Μαρτίου του 1999, ο Ντερτιλής δεν ανήκε σε κάποια οργάνωση: «Η μόνη οργάνωση που πίστεψα ήταν ο στρατός, γιατί πάταγες το κουμπί και άνοιγαν τα φώτα στο Σίδνεϊ».

Γιος αντιστρατήγου, ο Ντερτιλής συλλαμβάνεται και κρατείται από τους Γερμανούς στο Χαϊδάρι πριν πάρει μέρος σε πολλές μάχες του εμφυλίου από την πλευρά του εθνικού στρατού. Το 1950 γίνεται εκπαιδευτής στη Σχολή Ευελπίδων, λίγο αργότερα φεύγει στην Κορέα εθελοντής και το 1964 μεταβαίνει, έχει πια τον βαθμό του ταγματάρχη, με ψεύτικο διαβατήριο στην Κύπρο. Δίνει μάχη και καταλαμβάνει το προγεφύρωμα της Μασούρας. Υπό τις διαταγές του στρατηγού Γρίβα, άρχισε την εκκαθάριση ενός τουρκοκυπριακού χωριού όταν ο Γρίβας του ζητά από τον ασύρματο να τεθεί κάποιο όριο στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες του μεταχειρίζονταν τους αμάχους. Ο Ντερτιλής εκνευρισμένος πυροβολεί τον ασύρματο! Το 1966, ενώ υπηρετεί στο 16ο Σύνταγμα στη Νιγρίτα Σερρών, μυείται στο πραξικόπημα.


«Τους έπιασα στον ύπνο»


Ο τρόπος με τον οποίο «κατέλαβε» μία σειρά από δημόσια κτίρια της Αθήνας, τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, ήταν από τα ανδραγαθήματα για τα οποία επαιρόταν. «Τους έπιασα στον ύπνο με πολύ λίγους αλλά αποφασισμένους άνδρες και ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε με αποφασιστικότητα», έλεγε. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ντερτιλής θα βγει με το μηχανοκίνητο τάγμα που διοικούσε στην Αγία Παρασκευή για να «ελέγξει 28 στόχους... Τέσσερις παρά δέκα το πρωί είχε τελειώσει η επιχείρηση... ο αιφνιδιασμός είχε πετύχει.»

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Ντερτιλής παρέμεινε στρατιώτης και υπό αυτή την ιδιότητά του πήρε μέρος στην καταστολή της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο. Από τις ώρες των συζητήσεων που είχαμε στο κελί του θυμάμαι ότι αυτό το σημείο ήταν το μόνο στο οποίο δεν ήθελε να αναφερθεί διεξοδικά. 


Αργότερα, ο οδηγός του Αντώνης Αγριτέλης κατέθεσε στη δίκη του Πολυτεχνείου ότι σκότωσε εν ψυχρώ τον Μιχάλη Μυρογιάννη, έναν από τους εξεγερμένους την ώρα που ο 20χρονος νέος επιχειρούσε να ξεφύγει από αστυνομικούς. Ο ίδιος ο Ντερτιλής αμφισβήτησε τη μαρτυρία του Αγριτέλη, αλλά το δικαστήριο τον καταδίκασε στη βάση και αυτού του στοιχείου. Τα 32 χρόνια της παραμονής του στη φυλακή έχουν σχέση και με αυτή τη μαρτυρία και το φόνο του Μυρογιάννη.


Ακαμπτος χαρακτήρας

Οχι, όμως, κυρίως με αυτήν. Αλλά με τον ίδιο τον Νικόλαο Ντερτιλή και τον άκαμπτο χαρακτήρα του. Το καθεστώς της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, που θεωρούσε και θεωρεί «παράνομο», επιχείρησε επανειλημμένα να διευκολύνει την αποφυλάκισή του για «λόγους υγείας». Ιδιαίτερα ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ως υπουργός Δικαιοσύνης, είχε φτάσει στο σημείο να υποδεικνύει μέσω τρίτων στον Ντερτιλή να υπογράψει τη σχετική αίτηση προκειμένου να γίνει δυνατή η αποφυλάκισή του. «Είναι πιθανότερο να πέσει “μαύρο χιόνι», ο ήλιος να βγει από τη δύση παρά να υπογράψω εγώ ένα παρόμοιο χαρτί», είχε πει στον γράφοντα σε μια τηλεφωνική συνομιλία πριν από δύο χρόνια, τις παραμονές της συνεδρίασης του δικαστικού συμβουλίου του Πειραιά για το «θέμα του». Πολύ απλά, ο Ντερτιλής δεν αναγνώριζε τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Περιστοιχισμένος από έναν κύκλο ομοϊδεατών του, που του έφερναν τρόφιμα και εφημερίδες στη φυλακή και τον τιμούσαν σαν τον «τελευταίο συνεπή», άρχισε να αποκόπτεται όχι μόνο από τον «κόσμο έξω» (αυτό έχει συμβεί από τα πρώτα χρόνια της έκτισης της ποινής του), αλλά από τους συγκρατούμενους και ακόμα την οικογένειά του. Πριν από μερικά χρόνια, ο Στυλιανός Παττακός προσπάθησε να τον πείσει ότι «μόνο οι γυναίκες και το ΚΚΕ δεν αλλάζουν γνώμη» και ότι θα όφειλε να ζητήσει την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας προκειμένου να κατορθώσει να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του κοντά στη σύζυγο και τα εγγόνια του. Ο Ντερτιλής, που έτσι κι αλλιώς θεωρούσε πράξη προδοσίας την αντίστοιχη αίτηση για «ανήκεστη βλάβη» των πρωταιτίων και του Παττακού, τον έδιωξε οργισμένος.

Το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού επανειλημμένα προσπάθησε, για λόγους κοινωνικούς αλλά και υγείας, να διευκολύνει τη διακοπή της έκτισης της ποινής του αλλά κάποιος που τον παρακολουθεί καθημερινά τα τελευταία χρόνια πιστεύει ότι «πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο κρατούμενο ...

Στην πρώτη μου επίσκεψη στο κελί του, το 1999 –έμενε δίπλα στο κελί του Ιωαννίδη και ήδη είχαν απομείνει οι δυο τους– τον είχα ρωτήσει τι θα έκανε αν αποφυλακιζόταν. «Σε δύο μέρες θα τους ανέτρεπα...», είπε αυτάρεσκα. Οταν τον ξαναρώτησα «με ποιους, δεν υπάρχει κανείς εκεί έξω», θύμωσε και μου είπε ότι δεν ξέρω τι λέω. Με τον Ιωαννίδη δεν μίλαγαν. «Εγώ δεν έχασα έδαφος», μου έλεγε, «κέρδισα έδαφος από τον εχθρό. Εγώ άλλαξα με τις πυραμίδες το σύνορο εκεί που πολέμησα, πρόσθεσα έδαφος στην πατρίδα μου... και εγώ πήγαινα με τους στρατιώτες μου εκεί που πολεμούσαν...», έλεγε μιλώντας για τον αόρατο δικτάτορα.


18 σχόλια:

 1. Στην δικαστική πρακτική ενας μάρτυρας σημαίνει κανένας μάρτυρας. Ενάντια σε αυτήν την δικανική πρακτική η Δημοκρατία της Μεταποιλίτευσης καταδίκασε για φόνο τον ήρωα Ντερτιλή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 7:14

  μπού
  τρόμαξες?
  ΕΝΑΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Την μεραρχια των ελληνων ,που απεσυραν οι φιλοι του κυρ νικου ,απο το νησι και τα τουρκακια εκαναν παρτυ στον ατιλλα 1 και 2 το 1974!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΟ 1968, ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΕ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΤΡΥ ΤΟ 1974 ΟΤΑΝ Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ. ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ.
  ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ....
  .....ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ..
  ΝΤΑΡΑΒΕΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ.
  ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ ΤΟΥΣ ΜΟΡΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μετά τον κατσαπλιά Ντερτιλή, αναμένω ανάρτηση για τον μεγάλο "Άνδρα" Αδόλφο Χίτλερ...σα δε ντρέπεσαι...βέβαια αν ντρεπόσουν φασιστοΙακχε, δεν θα αναρτούσες στο Youtube τα παρακάτω βίντεο:
  ΑΟΥΤΣΒΙΤΣ ΠΟΣΟ ΤΟ ΑΓΑΠΑΩ
  Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΕΣ-ΕΣ
  κ.α.

  Γερμανοτσολιά φασιστοΙακχε, για πες μας για τον "πατριωτικό" ρόλο του Τσολάκογλου και των ταγματασφαλητών επί κατοχής...τάχα μου υπερπατριώτη, προσκυνημένε, κάτι "εθνικόφρονες" σαν και σένα χαντάκωσαν την χώρα μας...τρέμεις μην αρθεί η ανωνυμία των Blogs και σε αρχίσουν στις ροχάλες...θρασύδειλος, σαν τους κουκουλοφόρους της κατοχής.
  Αν είσαι μάγκας και όχι τζάμπα μάγκας, μέρες που είναι, κάνε ένα αφιέρωμα στο μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου του 1944, στο οποίο οι Γερμανοί και οι ταγματασφαλίτες (μαζί με κουκουλοφόρους) εκτέλεσαν 150 μέλη του ΕΑΜ και πήραν χιλιάδες όμηρους στο Χαϊδάρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Βρε ΙΑΚΧΕ πολύ μας το χαλάς τώρα τελευταία . Ποιός μαλάκας σου δίνει τα κείμενα και μας τα έχεις σπάσει με ένα δολοφόνο σαν τον Ντερτιρλή .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ,ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΟΤΑΝ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΤΟ 1968 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ , Ο ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΜΑΘΕ ΙΑΚΧΕ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΙΑΚΧΕ ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ , ΚΟΨΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κόψε τις παπαριές φίλε ΙΑΚΧΕ , γιατί αν συνεχίσεις με αυτές τι μαλακίες σε λίγο θα ασχολούνται μαζί σου ένας - δυο φασίστες , κανένας παλαιοκομμουνιστής της Παπαρήγα και ο άλλος με τα σκληρά στραγάλια από την Ξάνθη .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΟΙ ΜΑΣΩΝΟΙ ΜΕ ΤΙΝ CIA ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ? ΚΟΨΕ ΤΟ ΡΑΜΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ . ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ,ΟΤΑΝ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ,ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΓΡΙΒΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ,ΑΥΤΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑ ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΟ ΦΑΣΙΣΤΟΧΩΡΙΑΤΑΚΙ........................................................................................................................................................ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΑΚΙ ΗΤΑΝ Ο ΗΡΩΑΣ ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΦΟΡΜΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΦΥΛΑΓΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΗΣΥΧΟ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο 2.43 ΙΑΚΧΕ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΙΑΚΧΕ ΝΑ ΥΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΛΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΡΑΞΗ.ΔΗΛ,ΤΙ ΗΘΕΛΕΣ?ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ?ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. 3:02
  λαθος-μακελεψαν ελληνοκυπριους και στηθηκε η προβοκατσια για να ορμηξουν στους τουρκοκυπριους
  για να εχει πατημα η αγκυρα!
  Ρωτησε τον Ντερτιλη,αν εχει ΑΡΧΙΔΙΑ θα σου πει την αληθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΑΡΧΗ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Πελάαααατες μου!!!
  Για όλους έχει ο "μπαξές". Και για τα φασισταριά, τους Χιτλερολάγνους, αμερικανοκίνητους, Ντερτιλήδες και λοιπά καθάρματα και για ψευτοσοσιαλιστές και ψευτοεθνάρχες συνεργάτες του Μέρτεν και των αμερικανοεγγλέζων.
  ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ

  MAXIMILIAN ROBESPIERRE!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.posts@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ